تهیه و تنظیم ـ عباس کرم الهی
ساعت 9:40 روز شنبه 31 تیرماه 1396 جلسه ی شورای اداری شهرستان شوش با محوریت « گرامیداشت سالروز آغاز به کار نماز جمعه در کشور » در سالن اجتماعات فرمانداری این شهرستان برگزار شد .
به گزارش شوش نیوز : فرماندار شهرستان شوش ضمن تشکر و قدردانی از آیت الله امام ، امام جمعه ی شهرستان شوش عنوان نمود : امام جمعه ی شهرستان شوش در تمام عرصه ها و موضوع ها یار و یاور ما و دستگاه های دولتی بوده و با درایت و منش خود اعضای شورای اداری را از رهنمودها بهره مند نموده است .
وی در ادامه به دهه ی کرامت اشاره کرد و گفت : برنامه های شاخص ما در شهرستان شوش، « میزبانی اختتامیه جشنواره ی بین المللی شعر رضوی ، رونمایی از تندیس دعبل خزایی و پذیرایی از خدام آستان مقدس قدس رضوی » می باشد که در این راستا جلسات متعددی در این مکان و هم چنین در شورای فرهنگ عمومی برگزار شده و دستگاه ها دست در دست هم داده اند تا این برنامه در حد مطلوب برگزار شوند .
مهندس رضا نجاتی سپس به 5 مرداد سالروز برگزاری اولین نماز جمعه به امامت آیت الله طالقانی اشاره کرد و خاطر نشان نمود : به فرمان امام خمینی(ره) بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در تاریخ 5 مرداد 1357 دستور به راه اندازی نماز جمعه را داد و طی حکمی آیت الله طالقانی را به عنوان اولین امام جمعه ی تهران منصوب نمود .
وی در ادامه به اهمیت نماز جمعه پرداخت و تصریح نمود : نماز جمعه به عنوان یک سنگر در مقابل ترفندها و برنامه های دشمنان همانند کوه استوار بوده ، هست و خواهد بود و در حال حاضر یکی ازتأثیرگذارترین آرمان های انقلاب همین نماز جمعه است که در شهرستان شوش ستاد برگزاری نماز جمعه توانسته است در اجرای نماز جمعه فعالیت قابل توجهی داشته باشد .
فرماندار شهرستان شوش در ادامه به برگزاری نماز وحدت اشاره کرد و اظهار داشت : از زمانی که وارد شهرستان شوش شدم روز های دوشنبه به نوبت و به میزبانی یکی از دستگاه های دولتی و یا نهادها و ارگان های انقلابی در یکی از مساجد نماز وحدت را برگزار کرده ایم و در کنار آن مردم مسائل و مشکلات خود و محل سکونتشان را با مسئولین در میان گذاشته و مسئولین نیز در اولین فرصت مشکلات را بر طرف کرده اند .
وی افزود : برگزاری نماز جماعت روزانه در ادارات یکی دیگر از برنامه های ما بوده که خوشبختانه این طرح هم چنان ادامه دارد .
مهندس نجاتی در ادامه مجداً به جایگاه نماز جمعه پرداخت و گفت : خدمت به نماز جمعه , خدمت به دین و تقواست ; چون نماز جمعه برای گسترش تقوا و روح دینی در مردم است ; همچنان که خدمت به نماز جمعه , خدمت به آگاهی سراسری ملت ایران است ; چون نماز جمعه یک عمل صرفا ” عبادی نیست ; عملی است که در ذات و ترکیب خود , آگاهی بخش است ; هم اجتماع عظیم مسلمانان را هر هفته تشکیل می دهد و به رخ دوست و دشمن می کشد و هم به وسیله ی خطیب جمعه , اوضاع و احوال سیاسی برای آنها تشریح و تبیین می شود. حقیقتا ” نماز جمعه در اسلام ترکیب عجیبی است ; از یک طرف , توصیه ی مردم به تقوا و پاکدامنی و اعراض از هواهای نفسانی است و از طرف دیگر , آگاه کردن مردم از جریانهای سیاسی و توطئه های دشمنان و نیازهای دوستان و اوضاع دنیای اسلام است . قدر این فریضه ی عظیم را باید خیلی دانست .
وی افزود : کم و کاستی های مصلای نماز جمعه یکی از دغدغه هایی است که خوشبختانه مورد توجه بوده اما این توجه ها کفایت نمی کند و در نتیجه مسئولین می بایست نسبت به بازسازی و بعضا تعمیر و مرمت مساعدت های لازم را د اشته باشند .
فرماندار شهرستان شوش ضمن اشاره به سال اقتصاد مقاومتی ، اشتغال و تولید عنوان نمود : پیشنهاد می شود برای تقویت و درآمدزایی مساجد و مصلا ، طرح اقتصاد مقاومت ، اشتغال و تولید را اجرا کنند .تا هم تعمیر و مرمت مساجد مرتفع شود و از طرفی چند نفر از بچه های مسجد برای خود درآمدی داشته باشند .
وی سپس از مشخص شدن میزان اعتبارات حوزه های علمیه در سال 1396 اشاره کرد و خاطر نشان نمود : از کل مبلغ 44 میلیارد تومانی که برای شوش در نظر گرفته شده ، مبلغ سه میلیارد و 500 میلیون ریال برای حوزه های علمیطه ی شهر های « شوش ، شاوور و الوان در بخش برادران و هم چنین حوزه های علمیه ی خواهران در نظر گرفته شده که امیدوارم کل مبلغ تخصیص داده شود .
نماینده ی وزارت کشور در شهرستان شوش سپس به شرایط آب و هوایی در استان خوزستان پرداخت و بیان داشت : تغییرات اقلیمی و شرایط آب و هوایی در استان خوزستان همانگونه که میدانید تا مهر و حتی آبان ادامه دارد لذا ما که مسئولیتی را بر عهده داریم می بایست شرایط را برای مردم آسان کنیم و این کار را که صرفه جویی است ابتدا در ادارات مدنظر داشته باشیم تا در این دمای بالای 50 درجه شاهد قطع برق نباشیم ؛ البته اخیرا با صرف 2 میلیارد تومان فاصله ای به مصافت 15 کیلومتر از ایستگاه برق دانیال تا مرکز شهر شوش این مشکل را نخواهیم داشت .
فرماندار شهرستان شوش اجرای طرح تکریم ارباب رجوع در ادارات را امری ضروری مطرح کرد و گفت : همانند سال گذشته سه تیم سه نفره را به صورت چراغ خاموش به عنوان بازرس به ادارات خواهیم فرستاد تا چنانچه این طرح در اداره ای به نحوه مطلوب اجرزا می شود مورد تشویق و اگر دستگاهی هم بی توجهی کرده تذکر داده شده و توبیخ کتبی و درج آن در پرونده مدنظر است ، چون هدف ما رضایت مردم ازر دستگاه های دولتی است .
مهندس رضا نجاتی توجه به مسائل دینی و مذهبی در فصل تابستان را مورد تأکید قرار داد و خاطر نشان نمود : با تشکر از اداره ی ورزش و جوانان و اداراتی نظیر آموزش و پرورش ـ فرهنگ ـ ارشاد اسلامی و بنیاد شهید و امور ایثارگران و واحد فرهنگی ناحیه ی مقاومت بسیج که در امر پرذ کردن اوقات فراغت جوانان و نوجوانان برنامه ریزی می کنند ، انتظار می رود که در کنار برنامه های « ورزشی ـ فرهنگی ـ هنری و آموزشی » به مسائل دینی و مذهبی» نیز توجه خاص شود .
ثبت نام سهل و آسان دانش آموزان در مدارس توصیه ی بعدی فرماندار شهرستان شوش بود که در این راستا تصریح نمود : اداره ی آموزش و پرورش می بایست در فرصت باقیمانده دانش آموزانی که به هر نحوه اقدام به ترک تحصیل نموده اند را شناسایی کرده و مقدمات بازگشت به مدارس را برای آنها فراهم نماید .
آیت الله سید محمد امام ، امام جمعه ی شهرستان شوش ضمن تشکر و قدردانی از امام خمینی(ره) به خاطر این که نماز جمعه را در سطح کشور فعال نمود به جایگاه و اهمین نمازجمعه اشاره کرد و خاطر نشان نمود : نماز جمعه اینقدر جایگاه و منزلت دارد که یک سوره در قرآن به نام جمعه آمده و علاوه بر آن حدود 100 آیه به اهمیت نماز پرداخته است .
وی افزود : نماز جمعه، نمازی است که مسلمانان هر جمعه، اول ظهر و به جای نماز ظهر برگزار میکنند. این نماز باید حتماً به صورت جماعت خوانده شود و به تنهایی نمیتوان آن را خواند.
امام جمعه ی شهرستان شوش نماز جمعه را یکی از نشانه های حکومت اسلامی دانست و تصریح نمود : نماز مایه ی سعادت دنیا و آخرت است و از ارکان مهم اسلام می باشد و بعد از ایمان به خدا و رسول بزرگترین رکن است. و در واقع یکی از رسالت های حکومت دین فراهم کردن اسباب اقامه نماز است .
وی افزود: همه را باید به سوی نماز فرا خواند. آرزوی ماست که آحاد مردم ولایتمدار شهرستان شوش در نماز جمعه حضوری پر شور داشته باشند .
آیت الله اما در بخش دیگری از سخنان خود نماز جمعه را عامل ایجاد وحدت دانست و گفت : ما در شهرستان شوش مشکلی بین مردم و مسئولین نداریم ، هر چند که هدف دشمنان ایجاد نفاق بین مردم و مسئولین است تا آنها را در مقابله ی با هم قرار دهد اما وجود پر خیر و برکت همین نماز جمعه باعث شده که مردم و مسئولین با هم وحدت داشته و در مقابل دشمنان بایستند ؛ هر چند که بارها مشکلاتی برای شوش نظیر « مشکلات معیشتی کارگران شرکت های نیشکر هفت تپه و گروه صنایع کاغذپارس به وجود آمده » اما از آنجایی که وحدت بین مردم و مسئولین برقرار است ،فرماندار شهرستان شوش با درایتی که از خود نشان داده تلاش نموده تا مشکلات کاسته شوند اما با این وجود نمازجمعه بر این مشکلات غلبه کرد و وحدت کلمه را مستحک تر نمود .
خطیب جمعه ی شهرستان شوش در ادامه یاد و خاطره ی مجاهد نستوه آیت الله سید محمد طالقانی اولین نماز جمعه ی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی را گرامی داشت و عنوان نمود : هر چند قبل از پیروزی انقلاب اسلامی نماز جمعه توسط آیت الله اراکی در قم برگزار می شد اما در آن زمان فقط طلبه ها در نماز جمعه حضور می یافتند و مردم عمومی حق شرکت در نماز جمعه را نداشتند ولی با پیروزی انقلاب اسلامی حضور در نماز جمعه فراگیر شد و خوشبختانه تا به امروز بدون وقفه برگزار شده است .
امام جمعه شهرستان شوش سپس به تشریح عملکرد خود پرداخت و اظهار داشت : به دستور آیت الله موسوی جزایری نماینده ی ولی فقیه در استان خوزستان و امام جمعه ی شهرستان اهواز ؛ و با حکمی که از طرف مقام معظم رهبری امضاء شد بنده از سال 1370 توفیق آن را به دست آوردم که به عنوان امام جمعه تا کنون در شهرستان شوش فعالیت داشته باشم و خوشبختانه تا به امروز سه حوزه ی علمیه ویژه ی برادران در سه شهر « شوش ـ شاوور و الوان با حضور بیش از 320 طلبه فعال هستند و دو حوزه در بخش خواهران با همین تعداد یعنی 320 طلبه مشغول به تبلیغ و ترویج مسائل دینی و مذهبی هستند که در این میان با همکاری اداره ی تبلیغات اسلامی 30 طلبه را در روستاها به عنوان طرح هجرت مستقر کرده ایم .
وی افزود : در این مدت تا کنون 145 طلبه واجد شرایط تلبس شدند و طی چند مرحله ملبس به لباس روحانی شده اند . و در کنار آن توانستیم به مدیریت آیت الله موسوی جزایری واحد دانشگاه امیرالمؤمنین را در شوش دایر کنیم که تا این لحظه دو ترم را در سطح های مختلف برگزار نموده است .
آیت الله امام بخش آخر سخنان خود را به اقتصاد مقاومتی ، اشتغال و تولید اختصاص داد و تصریح نمود : جلسات مختلفی را با اداره ی تعاون ، کار و رفاه اجتماعی ـ کمیته ی امداد ـ بهزیستی و خیرین و حتی کارآفرینان داشته ایم تا راهکارهایی برای ایجاد اشتغال برای جوانان و حمایت از تولید داخلی را در شهرستان شوش عملیاتی کنیم و من در ایجاد هم از این ادارات که به صورت مستقیم با اشتغال و تولید سرو کار دارند و هم خطاب به اعضای شورای اداری اعلام می کنم که برای رفع مسائل و مشکلات مساجد حاشیه و جنوب شهر طرح هایی برای ایجاد اشتغال مدنظر داشته باشند و من با کمال اطمینان عرض می کنم ، همه ی مردم و مسئولین این توان را دارند که به اشتغال بپردازند حتی من که یک روحانی هستم پی بردم که می تواند در این بخش وارد شوم لذا همه در ایجاد اشتغال و یا ارائه ی ایده و راهکار مثمرثمر مسئولیم .
حجت الاسلام محمود محمدزاده مسئول دفتر نمایندگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان خوزستان ، سخنان خود به سه بخش « دوی سرعت ـ دوی امتدادی و دوی استقامت » توصیف نمود و سپس به پیشینه ی نماز جمعه اشاره کرد و گفت : تا پیش از آن که انصار، روز جمعه را جمعه بنامند، این روز «یوم العروبه» نامیده میشد. پیامبر اسلام در راه هجرت به یثرب که پس از ورودش «شهر پیامبر» یا «مدینة النبی» نامیده شد، در محلهای به نام قبا توقف کرد تا امام علی (ع) ، حضرت فاطمه زهرا(س) و تعدادی از مسلمانان به او بپیوندند. پیامبر اسلام که روز دوشنبه وارد محله قبا شده بود، تا روز پنجشنبه با مردم آن قبیله نماز گزارد و همراه آنان، نخستین مسجد اسلام را بنا کرد. سپس روز جمعه، به سوی مدینه حرکت کرد و در وادی «رانوناء» همراه مردم مدینه «نخستین نماز جمعه» را، اقامه کرد و سپس به قبا بازگشت و هم چنان منتظر امام علی(ع) ، حضرت فاطمه(س) و دیگر پیروانش ماند. از آن پس و تا پایان عمر پیامبر اسلام، نماز جمعه، برنامه ی هفتگی مسلمانان شد.
وی در ادامه به نماز جمعه بین شیعیان پرداخت و خاطر نشان نمود : نماز جمعه در فقه شیعه از اختصاصات امام معصوم به شمار میرفت و غیر از او صلاحیت اقامه ی آن را نداشت. از این رو، نماز جمعه در دوره عدم حضور امام معصوم اقامه نمیشد و متروک قرار گرفت. نماز جمعه در بین فهرستی دیگر از اختصاصات امامان شیعه از جمله : « جهاد ابتدایی، تشکیل حکومت و اخذ خراج » قرار داشت و اغلب فقهای قدیم شیعی، انجام آنها را در صورت عدم حضور امام معصوم ناروا و غیر مشروع میشمردند. تشکیل حکومت صفوی به عنوان نخستین حکومت شیعی، با انگیزه ی رقابت هویتی با عثمانیان، زمینه تجدید نظر فقیهان در اختصاصات امام معصوم را فراهم آورد. فقیهان عراق و در رأس آنان شیخ ابراهیم قطیفی به جهت نامشروع دانستن تاسیس حکومت در دوره غیبت امام معصوم و این که این امر و فروع دیگر آن از اختصاصات امام معصوم است از همکاری با شاهان صفوی خودداری کردند. در نقطه مقابل، تعداد زیادی از فقیهان جبل عامل و در راسشان شیخ علی کرکی با استجابت دعوت صفویان به ایران مهاجرت کردند و زمینه ایجاد شاهنشاهی شیعی را فراهم آوردند. کرکی برای این منظور به تغییر آرای مختلف فقهی که مورد نیاز حکومت صفوی بود، پرداخت. جواز اقامه نماز جمعه یکی از مهمترین نمونههای این تغییرات بود. با این همه نماز جمعه هیچگاه با اقبال جدی در بین شیعیان روبرو نشد. اقامه نماز جمعه در ساختار شاهنشاهی شیعی ایران تا دوره انقلاب اسلامی کم و بیش ادامه یافت، اما بیشتر مراسمی محدود به پایتخت بود که با استقبال فقیهان بزرگ شیعی برخوردار نمیشد. و اما در خارج از آن و به ویژه در حوزه نجف شاهد اقامه آن تا پیش از سالیان اخیر نیستیم.
مسئول دفتر نمایندگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان خوزستان در ادامه به نماز جمعه در ایران اشاره کرد و تصریح نمود : این نماز که جمع هفتگی مسلمانان یک شهر به شمار میرود، در تاریخ اسلامی ایران اهمیت داشته است. گهگاه محل سخنرانی بالاترین مقام کشور میشده و سخنگاه برنامهها و سیاستهای دولت بوده. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ ایران ، برگزاری نمازهای جمعه شکوفا شد و ستادها و نهادهای موظّف به «باشکوه» کردن آن شدند. اهمیت این مراسم در سخنان هر دو رهبر جمهوری اسلامی ایران، بیان شده است. روز ۵مرداد ۱۳۵۸ــ ۲۷جولای ۱۹۷۹ روزی میدانند که نخستین «نماز جمعه ی رسمی تهران پس از استقرار جمهوری اسلامی» به امامت ابوذر زمان ، مجاهد نستوه آیت الله سید محمود طالقانی در دانشگاه تهران برگزار شد .
حجت الاسلام محمود محمدزاده سپس به وظایف امام جمعه اشاره کرد و اظهار داشت :
1 ـ خطبههاى نماز، طولانى نباشد. پیامبر اكرم صلى الله علیه وآله فرمودند: بعد از شما اقوامى مىآیند كه خطبهها را طولانى و نماز را كوتاه مىخوانند: «سیأتى بعدكم اقوام یطیلون الخطب و یقصرون الصلوة» اما شما نماز را طولانى بخوانید و خطبهها را كوتاه كنید: «اطیلوا الصلوة و اقصروا الخطبة» .
2 ـ خداوند، در نماز جمعه دو خطبه را قرار داد تا یكى از آنها به حمد و ثناى الهى و تقدیس خداوند، و دیگرى به حوائج مردم و هشدار و آموزش آنان و نیایش اختصاص یابد. در حال قیام، به ایراد خطبه بپردازد. «ما رأیت رسول اللّه خطب الاّ و هو قائم» .
3 ـ خطیب، اسلحه دست گیرد ولى آن را به كار نبرد، بلكه به موعظه و ارشاد بپردازد. (یعنى قدرت داریم ولى در عین حال، دلسوز و مهربانیم) چنانكه پیامبر به كمان یا عصا تكیه مىدادند و خطبه مىخواندند. «یتوكأ على قوسٍ او عصا».
4 ـ هنگامى كه امام جمعه از منبر بالا مىرود و رو به مردم مىایستد به مردم سلام كند. «من السّنة اذا صعد الامام المنبر ان یُسلّم اذا استقبل الناس» .
5 ـ خواندن سوره جمعه و منافقون در نماز جمعه. پیامبر اكرم(ص) در نماز جمعه سوره ی جمعه و سوره منافقون را قرائت مىفرمودند؛ سوره ی جمعه را براى بشارت دادن به مؤمنان و برحذر داشتن آنان از دنیا و سوره منافقون را براى مأیوس كردن و توبیخ منافقان.
6 ـ آگاه نمودن مردم را به مسائل روز. امام رضا (ع) فرمود: نماز جمعه یك گردهمایى عمومى است تا امام جمعه مردم را به عبادت و اطاعت ترغیب كند و از گناه و معصیت پرهیز دهد و آنان را از آنچه در اطراف آنها روى مىدهد و از آنچه برایشان مفید و یا مضّر است، آگاه كند. «و یخبرهم بما ورد علیهم من الافاق و من الاهوال التى لهم فیها المضرّة و المنفعة .
7 ـ امام جمعه، مردم را از آن چه خداوند به آن امر كرده و آن چه از آن نهى فرموده و آن چه مایهى صلاح و فساد آنان است، آگاه سازد و آنان را تعلیم دهد. «ان یعلّمهم من امره و نهیه ما فیه الصلاح و الفساد» .
8 ـ مریم را به برقراری وحدت دعوت منی کند .
9 ـ تبعین اصل ولایت مطلقه ی فقیه و ولی فقیه .
وی در پایان امام جمعه ی شهرستان شوش را دومین عالم فاضل در استان خوزستان دانست و گفت : اگر نعمت وحدت در شهرستان شوش برقرار است ؛ علت آن داشتن یک امام جمعه ی دانشمند ـ یک فرماندار حامی و یک نماینده ی لایق است .
در پایان از فرماندار ـ شهرداری ـ رئیس اداره ی دارایی و جمعی از اعضای ستاد برگزاری نماز جمعه تجلیل به عمل آمد .