11232024شنبه
Last updateسه شنبه, 03 نوامبر 4505 7pm
کد خبر: ۹۸۰۴۱۱3913

روز قلم در راه است ، مسئولین شوش اهل قلم را دریابند

گرداورنده ـ عباس کرم الهی

جمعه 14 تیرماه مصادف است با روز قلم ، قلمی که  سفیر دل است و سخن دل را به شکل کلمات بر صفحات نقش می زند. لذا  از دستگاه های فرهنگی شهرستان شوش انتظار می رود  اهل قلم را دریابند .

قلم از خود می گوید :

آن روز که خداوند مرا آفرید و با دست قدرت خویش، بر سینه «لوحم» کشید تا سرنوشت همگان را بر آن صفحه رقم زنم، موقعیت و منزلتم آن چنان بالا رفت که آفریننده همه آفریده‏ها، بر من و آثارم سوگند یاد کرد و فرمود: «ن وَالقَلَمِ وَ ما یَسْطُرُونَ ///سوگند به قلم و آنچه می‏نویسند».

مرحوم علامه طبرسی رحمه‏الله ، در تفسیر مجمع البیان، در مورد قلم می‏نویسد: «پایه امور دین و دنیا بر دو چیز است: «قلم و شمشیر» و «شمشیر زیر پوشش قلم قرار دارد». من که آمدم، حیات معنوی انسان را جانی تازه بخشیدم و در درون جان‏ها، راهی تازه گشودم. با رنگ عشق، هستی را نور باران کردم؛ هر چند این رنگ چون شب ، سیاه و ظلمانی بود، ولی «میوه‏ای سرخ، به سرخی خورشید به گاه طلوع و غروب داشت و آن میوه سرخ و شیرین، «شهید» بود که شهیدان، میوه درخت توان‏مند قلم‏اند»؛ مگر آن سید ابرار و رسول بزرگوار نفرمود که: «مرکب سیاه دانشمندانِ آگاه، برتر از خون شهیدان است»؟ و نیز امام شهیدان، حضرت امام خمینی (ره) در جمع مسئولان و نویسندگان انتشارات سپاه درصبح روز ۸ اردیبهشت ۱۳۶۱فرمود:«قلم‏ها شهید پرور هستند. اهمیت انتشارات، مثل اهمیت خون‏هایی است که در جبهه‏ ها ریخته می‏شود».

محتوای قلم

سوگند خداوند به «قلم» و «نگاشتن»، قلم را قداست و نگاشتن را حرمت بخشیده است. درخت قلم، اگر ریشه در «تعهّد» و «تدیّن» داشته باشد، میوه‏اش شیرین و ماندگار است. ارزش هر قلم، به «پیام» آن است و عظمت نوشته، به محتوایش.

قلم‏های شهید پرور، عشق‏های برتر را بذرافشانی می‏کنند و شور شهادت‏طلبی را در رواق دل‏ها می‏تابانند و شهیدان را در معراج شهادت، از «خاک» تا «خدا» پیش می‏برند. چه دست‏هایی قلم شده تا قلم در دست پاکان قرار گیرد و چه بسیار نویسندگان شجاع که «شهید قلم» شده‏اند. نویسنده متعهّد، تک‏تیراندازِ میدان نبرد اندیشه‏هاست و برای پیروزی، نیازمند «مهارت»، «دقت»، «هدف‏گیری»، «لحظه‏ شناسی» و «سرعت عمل» است.

 

تاریخچه ی قلم :

قلم نقش به سزایی در ثبت تاریخ بشر به عهد دارد. از این رو ما شاهد ثبت وقایع مختلف توسط انسان ها در دوران های مختلف هستیم. اولین دستخط یا بهتر بگوییم نشانه ها مربوط به دوران اولیه است که در آن زمان با کنده کاری بر روی دیوار غارها از خود آثاری بر جای می گذاشتند؛ که از دیدگاه دانشمندان این ایده را از دیدن رد پای حیوانات و خون باقی مانده از شکار گرفته اند. اینکه قدیمی ترین قلم مربوط به کدام دوره است در هاله ای از ابهام قرار دارد. دانشمندان جهت پی بردن به این مهم تلاش بسیار زیاد کرده اند و حتی برای تجلیل از این شیء ارزشمند بزرگداشتی در نظر گرفته شده است.

قلم، رازدار بشر

«قلم»، حافظ علوم و دانش‏ ها، پاسدار افکار اندیشمندان، حلقه اتصال فکری عالمان و پُل ارتباطی گذشته و آینده بشر بوده، و حتی ارتباط آسمان و زمین نیز از راه لوح و قلم به دست آمد. «قلم»، انسان‏هایی را که از نظر زمان و مکان جدا از هم زندگی می‏کنند، پیوند می‏دهد؛ گویی همه متفکران بشر را در تمام طول تاریخ و در تمام نقاط زمین، در یک کتاب خانه بزرگ جمع می‏بینی! در این کتاب خانه، سخنان آسمانی و زمینی جمع است، از سقراط گرفته تا ابن‏سینا و معاصرانمان. از قرآن و نهج البلاغه تا اَوسْتا و انجیل. همه و همه هستند. «قلم»، رازدار بشر و خزانه دار دانش‏ها و جمع آوری کننده تجربه‏های قرن‏ها و دوران‏هاست و اگر قرآن به آن سوگند یاد می‏کند، به همین دلیل است؛ زیرا همیشه، سوگند به امری بسیار پرارزش و محترم یاد می‏شود.

قلم منشأ « هدایت ، آگاهی ، ترویج دین و اسلام ، جاودانگی ، داشتن یک جامعه ی مطلوب ؛ فرهنگ سازی  ، برجسته کردن تمدن و رفع شبهات » می باشد .«قلم» چشمه است، آن را نخشکانیم. «قلم» چشم است تا قدم از قدم برداریم و پیش پایمان را ببینیم، آن را کور نکنیم. «قلم» عصاست، نه فقط برای پیران که همگان بدان تکیه می‏کنند. قلم، تنها عصای دست نیست، « فرهنگ، اندیشه، تفکر و فرهیختگی»،همه بر این عصا تکیه کرده‏اند، این عصا را نشکنیم. «قلم» زبان است، «سخن می‏گوید، جنبش دارد»، حیات قلم را نگیریم. «قلم» مقدّس است. «قلم»، همان وسیله‏ای است که خداوند با آن تعلیم نمود. پس هشدار که قلم را به خواهش‏هامان نیالائیم و بی‏حرمتش نسازیم. 

برتری های قلم نسبت به بیان

«قلم» سه امتیاز دارد که در «بیان» آن‏ها را نمی‏ بینیم:

1 ـ باقی بودن:

سخن فرار می‏کند و نوشته باقی است. حضرت امام علی(ع) در سخن جالبی می‏فرماید: «دانش را با نوشتن در بند کنید» تا باقی بماند و از کفتان نرود.

2 ـ دقیق بودن:

بیان و سخن معمولاً دقیق نیست. اگر قرار بود کتابی که هزار سال پیش نوشته شده، زبانی به ما می‏رسید و در جایی نوشته نمی‏شد، هیچ گاه به طور دقیق به ما نمی‏رسید و در واقع ما کتاب دیگری را پیش روی خود می‏دیدیم.

3 ـ عمیق بودن:

مطالب نوشته عمیق و فکرشده است؛ در حالی که به طور معمول سخنان، بدون تامل گفته می‏شود و کم محتواست. نویسندگان گاه یک ساعت فکر می‏کنند و یک خط می‏نویسند، ولی در سخن نمی‏توان آن دقت را رعایت کرد.

علامه طبرسی رحمه‏ الله در این مورد می‏نویسد:«بیان دو گونه است: بیان زبان و بیان قلم ؛ بیان زبان، با گذشت زمان کهنه می‏شود و از بین می‏رود، ولی بیان قلم تا ابد باقی است . »

 قلم و شمشیر

مرحوم علامه طبرسی رحمه الله  ، در تفسیر مجمع البیان، در مورد قلم می‏نویسد: «پایه امور دین و دنیا بر دو چیز است: قلم و شمشیر و شمشیر زیر پوشش قلم قرار دارد». گردش نیش قلم بر صفحه ی کاغذ است که سرنوشت بشر را رقم می‏زند. چه عهدنامه‏ ها و صلح نامه‏ ها که ملّتی را ذلیل و کوچک ساخت و چه فتواها که مردمانی را از زبونی نجات داد.

توجه به عهدنامه‏ هایی چون «ترکمان چای» و «گلستان»، در مقابل فتوای تاریخی «ضد تنباکو»ی میرزای شیرازی یا «حکم ارتداد سلمان رشدی» از قلم آن یگانه دوران، حضرت امام خمینی (ره) اهمیت گردش قلم را بر صفحه ی سپید کاغذ بیشتر نمایان می‏کند و می فرماید : «زور قلم، از توان شمشیر بیش‏تر است.البته باید قلم را به دست صالحان داد .»سوگند خداوند به «قلم» و «نگاشتن »، قلم را قداست و نوشتن را حرمت بخشیده است. درخت قلم، اگر ریشه در «تعهّد» و «تدیّن» داشته باشد، میوه‏اش شیرین و ماندگار است.

«فیلمنامه نویسان ، نمایشنامه نویسان ، مقاله نویسان ، قصه پردازان و داستان نویسان ، خوشنویسان ، شاعران ، خبرنگاران و گزارش نوسیان ، پزشکان  و حتی قاضیان و مسئولین دستگاه ها  و هر کس که از قلم استفاده می کند » و هر کس که به خاطر شغل و یا علاقه اش از قلم استفاده می کند ؛ چه آنهایی که با قلمشان گناه کاری به پای چوب اعدام می رود و یا از قلم خود از مظلومان و بی گناهان دفاع می کند ؛ یا آنهایی که با قلمشان نسخه ای نوشته می شود و با دارویی که تجویز می کنند درد را از بدن انسان ها به اذن خداوند که شفا دهنده ی اصلی است خارج می کنند ، فیلم و سریالی و یا نمایشنامه ای  نوشته می شود و در سینما ، سالن تئاتر ، سینمای خانگی و... برای مردم اکران و اجرا می شود ، ویا  خبرنگاران ، گزارش گران و مقاله نویسانی که سفیران خط مقدم در مقابل جنگ نرم هستند و توان آن را دارند که در فرهنگ کهن و ریشه دار ایران زمین تحولی به وجود آورند ، داستان نویسان و قصه پردازانی که برای اقشار مختلف مردم داستان های « کوتاه و بلند و یا به عبارتی رمان می نویسند ، همه می دانند که وقتی قلم را به دست گرفته اند یعنی امانتی از خدا را در اختیار گرفته اند که به آن سوگند یادکرده است ، پس بیایید امانتدار خوبی باشیم  و « فرهنگ ایثار و شهادت » که نشأت گرفته از مکتب  سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) است را تقویت و گسترش دهیم .

بیایید وقتی که توسط همین قلم شهدای هشت سال دفاع مقدس وصیتنامه های خود را نوشته اند تا بعد از این که به شهادت رسیدند و از ما خواسته اند  به وصیتنامه های آنها عمل کنیم ، راهشان راه ادامه داده و نگذاریم نسل های سوم و چهارم انقلاب شهدا را فراموش کنند .

و اما سخنی هم با مسئولین تأثیر گذار در فرهنگ کهن شهر ایران زمین دارم :

طی چهار دوره ی متوالی « رضا طاهری و من(عباس کرم الهی)» وقتی چند روزی به فرا رسیدن 14 تیرماه روز قلم مانده بود به فکر برگزاری همایشی تحت عنوان « روز قلم » بودیم و قلم به دستان را دور هم جمع می کردیم  ؛ هم یک خاطره ی با ارزش در دفتر خاطرات اهل قلم شوش ثبت می شد ؛ هم مردم بیش از پیش با اهل قلم  شهر خود آشنا می شدند و هم فرماندار شهرستان شوش و اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی از برخی از اهل قلم و پیشکسوتان این عرصه تجلیل به عمل می آورند ؛ اما اکنون نه رضا طاهری رئیس انجمن هنرهای نمایشی است و نه  انجمن روزنامه نگارانی وجود دارد تا شخصا برای  یک همایش آبرومند برنامه ریزی کنم .

امروز 11 تیرماه است و 14 تیرماه  روزجمعه است و بی شک اگر متولیان فرهنگ شهرستان شوش  یعنی « قرارگاه فرهنگی شهرستان شوش ، اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی ، اداره ی آموزش و پرورش ، دانشگاه پیام نور ، دانشگاه آزاد ، دانشکده ی باستان شناسی ، واحد فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران ، واحد فرهنگی سپاه ناحیه ی شوش ،اداره ی ورزش و جوانان ،  اداره ی تبلیغات اسلامی و در رأس آنها فرماندار شهرستان شوش که خود در دو جبهه قلم به دست است یعنی شعر و شاعری و خبر و اطلاع رسانی » بخواهند این روز را گرامی بدارند  می توانند حداکثر با یکی دو روز تأخیر این روز را پاس بدارند ، از امام جمعه ی شهرستان شوش هم انتظار می رود در خطبه ی دوم  نماز جمعه ی این هفته  به روز قلم اشاره  داشته باشد و همانگونه که سید اهل قلم شهید سید مرتضی آوینی می گوید «دشمنان با جنگ نرم از هر سو قصد تخریب دین و کشور را دارند ، این قلم است که توانایی مقابله و مبارزه با جنگ نرم دشمن را دارد و با نوشتن مطالب و حقایق می تواند کشور را از شر خصم دشمنان نجات دهد.» ؛ نکات لازم را با اهل قلم شوش در میان بگذارد .

Bingo sites http://gbetting.co.uk/bingo with sign up bonuses

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری و تحلیلی شوش نیوز می باشد. تهیه و طراحی : 0171 هاست