تهیه و تنظیم ـ عباس کرم الهی
ساعت 9:15 صبح روز پنجشنبه 16 آذر ماه 1396 ، در یک روز تعطیل اداری ، جلسه شورای کشاورزی استان خوزستان به منظور رسیدگی به مشکلات بخش کشاورزی در سالن اجتماعات فرمانداری شهرستان شوش برگزار شد .
به گزارش شوش نیوز دکتر عدنان غزی سرپرست فرمانداری شهرستان شوش به عنوان نماینده ی هالی وزارت کشور و استانداری خوزستان ضمن عرض خیر مقدم به حاضرین در جلسه و تبریک به مناسبت میلاد با برکت پیامبر اعظم(ص) و حضرت امام جعفر صادق(ع) ؛ به مسائل و مشکلات بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت : با توجه به این که اجازه اراضی کشاورزی پنج برابر از کشاورزان گرفته می شود ، جهاد نصر ، زمین های بعضی از کشاورزان را به قصد تسطیح تحویل گرفته است اما متأسفانه با توجه به این که برخی از کشاورزان مجبور به فروش طلا و جواهرات همسران خود شده اند ، پس از گذشت دو سال یعنی چهار فصل زارعی هنوز زمین ها به کشاورزان داده نشده و در نتیجه این کشاورزان بیکار شده اند .
وی افزود : از طرفی فاز دوم طرح 550 هزار هکتاری مقام معظم رهبری در این منطقه راکد مانده و کشاورزان را در نگرانی فرو برده است که در این جلسه امیدوارم نتیجه ای حاصل شود .
سرپرست فرمانداری شهرستان شوش سپس به نیاز مبرم لایروبی و زهکش انهار روستاها اشاره کرد و خاطر نشان نمود: برای نگهداری بهینه از شبکه های آبیاری و زهکشی، جلوگیری از هدر رفت آب، انتقال بهینه آب به اراضی کشاورزان، تخلیه زه آب کشاورزی، افزایش ظرفیت کانال ها و زهکش ها ؛ نیاز مبرم به لایروبی است که متأسفانه در این زمینه هم اقدامی صورت نگرفته است . لذا می بایست طرح لایروبی و ساماندهی زهکش های شهرستان شوش عملیاتی شود .
دکتر غزی در ادامه به مشکلات آبیاری اراضی غرب کرخه اشاره کرد و در این خصوص تصریح نمود : برای تأمیت آب 3000 هکتار زمین در بهترین اراضی غرب کرخه نیاز به استقرار یک شرکت بهره برداری آبیاری می باشد و با توجه به این که سازمان آب و برق خوزستان و سازمان جهادکشاورزی از بین زمین های کشاورزان کانالی را حفاری کرده اند ، اما این کشاورزان از طرفی از آب جاری در این کانال محروم شده و از طرفی دیگر بین زمین های غرب و شرق این کانال فاصله افتاده و این کشاورزان می بایست مصافی را طی کنند تا از شرق به غرب این کانال خود را برسانند .
سرپرست فرمانداری شهرستان شوش سپس به بی توجهی سازمان آب و برق نسبت به بخشودگی خسارت ناشی از سیل فروردین 1395 اشاره کرد و گفت : با توجه به پیگیری های انجام شده در خصوص پرداخت خسارات ناشی از سیل فروردین 1395 که منجر به خسارات زیادی به بخش کشاورزی ،راه روستایی و شبکه آبیاری برخی روستاهای شهرستان شوش وارد کرد و بیش از ۱۵ هزار هکتاراز اراضی کشاورزی شوش از ۱۰۰ تا ۴۰ درصد خسارت دیده اند.اما با گذشت 9/نه ماه از سال 1396 هنوز ترتیب اثری داده نشده است .
کمبود بذر گندم در شوش ، مشکل بعدی مورد نظر سرپرست فرمانداری شهرستان شوش بود که در این خصوص اظهار داشت : در شهرستانی که هر ساله رکورد دار تولید گندم در کشور و استان خوزستان است ، جای تأسطف است که کمبود بذر گندم داشته باشیم ، لذا انتظار دارم ساختار سیستم اصلاح شده و بذر مورد نیاز از شهرستان خارج نشود .
دکتر عدنان غزی سپس به عدم پرداخت تسهیلات بانکی به کشاورزان را یک مشکل اساسی دانست و عنوان نمود : می دانیم که مشکلات بانکی زیاد است و برای پرداخت یک وام 2 تا 3 میلیون تومانی به کشاورز تضمینی باید باشد که مدیران بانک ها برای برگرداندن سپرده ها خود دغدغه ای نداشته باشند اما برای طرح های « مجازی ، فضایی و هوایی » وام های کلان داده می شود ولی برای کارهای زیر ساختی نظیر کشاورزی به سختی وام پرداخت می گردد و این باعث رنجشش کشاورزان شده است .
وی سپس به فرمایشات مقام معظم رهبری اشاره کرد و خاطر نشان نمود : دو سال است که مقام معظم رهبری سال را با عنوان اقتصاد مقاومی نا مگذاری می کند ، سال 1396 اقتصاد و عمل و سال 1396 تولید و اشتغال ؛ نام گزاری این عناوینی که بی هدف نبوده است ، اما ما مشاهده می کنیم « شیلات ، آبزیان ، پرورش ماهی و ... »در بخش شاوور که می تواند تولید و اشتغال را رونق دهد ولی بلاتکلیف مانده است ؛ در این خصوص بارها و بارها شوراهای اسلامی روستاها ، دهیاران و بخشداران این مشکلات را با ما در میان گذاشته اند و این حق مردم است که ما مسئولین نباید بی توجهی کنیم .
دکتر سید راضی نوری نماینده ی شهرستان شوش در مجلس شورای اسلامی ضمن قدردانی از حضور مدیران و معاونت سازمان جهاد کشاورزی ؛ سازمان آب و برق و هم چنین پشتیبانی امور دام استان خوزستان در بخش کشاورزی گفت : از شوش و ظرفیت های کشاورزی آن همه اطلاعات دقیق و کاملی دارند لذا از سازمان جهاد کشاورزی ؛ جهاد نصر و سازمان آب و برق استان دعوت شده که در مورد مسائل و مشکلات شهرستان شوشبه نتیجه ای برسیم .
وی در ادامه به صنایع تبدیلی و تکمیلی اشاره کرد و خاطر نشان نمود : بارها در مورد ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی صحبت شده و مطالبه ی کشاورزان شهرستان شوش از وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص پوشش خبری هم شده است ، اکنون می خواهیم بدانیم که سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان چه برنامه ای برای شوش دارد ؟
دکتر نوری در ادامه به طرح 550 هزار هکتاری مقام معظم رهبری اشاره کرد و تصریح نمود : ابتدا قرار بر این بود که دو میلیون هکتار را در سال 1375 برای استان های خوزستان و ایلام ؛ جهاد نصر آنها را تسطیح و در اختیار کشاورزان این دو استان قرار دهدتا این که این طرح به 550 هزار هکتار کاهش یافت و اکنون می بینیم که تسطیح این 550 هزار هکتار هم به دو فاز تقسیم شده و آغاز فاز دوم آن هنوز در هاله ای از ابهام است .
نماینده ی شهرستان شوش در ادامه به بی توجهی سازمان جهاد کشاورزی به احداث شهرک گلخانه ای شوش اشاره کرد و اظهار داشت : در حالی که مدیرعامل شرکت شهرک های کشاورزی کشور در 14 دی ماه 1394 از صدور مجوز ۲۵۰ هکتار شهرک گلخانه ای کشاورزی در سراسر کشور خبر داده بود و سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان یکی از این شهرک ها را برای شهرستان شوش در نظر گرفته ، ولی متأسفانه تا کنون هیچ اقدامی صورت نگرفته است .
دکتر سید راضی نوری سپس به نخیلات در نظر گرفته شده برای شوش اظهار داشت : در حالی که در نظر گرفته شده بود 25 هزار اصله نخل به شهرستان شوش داده شود ، اما فقط 11 هزار اصله داده شد و این رقم حتی از نصف هم کمتر است .
وی در پایان از طرح دو هزار و پانصد هکتاری عبدالخان سخن به میان آورد و گفت : در حالی که یکی از راه های برون رفت از معظی به نام آبیاری ، نصب پمپاژ است متأسفانه برای اراضی عبدالخان بی توجهی شده و امیدوارم تصمیماتی در این جلسه گرفته شود .
رئیس انجمن صنفی کشاورزان ضمن تبریک ایام ولادت با سعادت پیامبر اعظم (ص) و پس از اشاره به جایگاه قانونی انجمن صنفی کشاورزان و نقش آن در دفاع از حقوق کشاورزان به کارهای بر زمین مانده بخش کشاورزی و مشکلات مرتبط پرداخت و در همان ابتدای سخن از خبرنگاران خواست فقط به گزارش تشکیل جلسه و صحبت های کلی مسئولین اکتفا ننموده و انتقادها ، مشکلات و چالش هایی را که از طرف انجمن صنفی کشاورزان و با استدلال محکم کارشناسی و قانونی مطرح میشود را نیز منعکس نمایند .
در ادامه رحیمی نیا مطالب مهمی را بطور مستدل و قاطع مطرح و خواستار جواب مسئولین شهرستانی و استانی در این زمینه شد و لزوم ذکر این مطالب را در مصوبات جلسات یادآوری نمود. و در این خصوص به موارد زیر اشاره کرد :
1ـ پنچ برابر شدن اجاره بهای اراضی دولتی و لزوم تعدیل آن و ضرورت اقدام برای واگذاری قطعی این اراضی به کشاورزان طبق مصوبه شورای انقلاب در سال 58
2 ـ کسورات غیرقانونی از وجه ذرت کشاورزان تحت عنوان هکتولیتر و کسر کامل افت مفید و ضرورت بازپرداخت آن با توجه به اثبات این حق کشاورزان در بازرسی کل استان توسط این انجمن.
3ـ آب بهاء :ضرورت رعایت نرخ عادلانه آب بخصوص با توجه به میانگین عملکرد تولید محصولات مختلف در اراضی آبخور رودخانه های شهرستان برای مثال آب بهاء اراضی آبخور رودخانه شاوور بر اساس عملکرد آن منطقه باید تعیین شود و موضوع قراردادهای فصلی نیز لازم است ساماندهی شده و با توجه به گذشت چندین سال از این موضوع به قراردادهای دائمی تبدیل شوند.
4ـ لایروبی زهکش ها در مناطق مختلف شهرستان و لایروبی رودخانه شاوور و لزوم تعمیرات شبکه های آبیاری از جمله W1R29 و W1L35 و ...
5ـ ضرورت اعلام نرخ تضمینی محصولات از جمله گندم در زمان قانونی (ابتدای سال زراعی), همچنین واقعی نمودن نرخ های تضمینی با توجه به هزینه هایی که کشاورزان برای تولید انجام میدهند .
6ـ کمبود بذر گندم : « تحمیل هزینه اضافی به کشاورز ، نارضایتی کشاورزان و احتمال استفاده از بذر بی کیفیت و در نتیجه تولید گندم بی کیفیت می شود . »
7ـ ذرت : « با توجه به نرخ تورم اعلامی از طرف دولت که 9% می باشد افزایش 2.7درصدی قیمت ذرت غیر قانونی می باشد ـ ضرورت محاسبه 50% افت مفید برای ذرت کاران و غیرقانونی بودن کسر کامل آن با توجه به قوانین استاندارد ـ لزوم معرفی سریع ذرتهای تحویلی به سامانه بورس تا فروش آنها در تابلوی بورس به سرعت انجام گردد و پول اولیه به حساب کشاورز واریز انجام گردد وهمچنین لازم است اعتبارات لازم برای پرداخت مابه التفاوت پول ذرت تأمین گردد.»
8ـ صندوق بیمه محصولات کشاورزی : « اشکال در قرارداد ها و قوانین ـ دیرپرداخت شدن غرامت ها و اشکال در محاسبه خسارت ها . »
مصطفی كعب عمير در خصوص افزایش سه درصدی تعرفه ی اجاره بهای ارازضی کشاورزی ؛ 3 درصد رشد تعرفه در مقابل 15 درصد افزایش حقوق و تورم موجود این 3 درصد را تحت الشعاع خود قرار می دهد و به همان پنج برابری که مطرح شد میرسد .
وی در ادامه به اقلیم خشک کرخه اشاره کرد و گفت : کوتاهی از وزارت نیرو است ؛ در حال حاضر پنج سد بالا کرخه در دیگر استان ها در حال ساخت می باشد با توجه به این که کرخه در اقلیم خشک قرار دارد و در مناطق برف خیز نیست ؛ اگر این سدها به بهره برداری برسند ممکن است امنیت ملی را هم به خطر بیاندازد .
سرپرست فرمانداری شهرستان شوش قبل از سخنان مسئولین استانی گفت : ما در یک روز تعطیل اداری نیامده ایم یک جلسه ی تشریفاتی برگزار کنیم ، میوه بخوریم و همدیگر را توجیح نماییم ، بلکه این جلسه باید یک خروجی مفید داشته باشد ، انتظار می رود مدیران استان حال که به این شهر آمده اند یک دیدار حضوری و میدان از مناطقی که اشاره شد داشته باشند تا بدانند مشکل در کدام یک از بخش های « محیط زیست ـ منابع طبیعی ، تقسیم اراضی ، جهاد نصر ، آب و برق و یا جهاد کشاورزی » است .
آرش محجوبی سرپرست معاونت طرح و توسعه شبکه های آبیاری و زهکشی این سازمان آب و برق خوزستان ، به آبرسانی به زمین های طر 550 هزارهکتاری اشاره کرد و گفت : متأسفانه خط انتقال امکان ـ أمین آب از کانال به هیچ عنوان وجود ندارد و باید تدابیری دیگر اندیشیده شود .
وی افزود : در بخش پرورش ماهی ؛ مشاور ما بررسی های لازم را انجام داده و می بایست در این خصوص تصریح به عمل می آمد که باید از بابت این کوتاهی عذرخواهی داشته باشم و اما در مورد لایروبی باید گفت که بر اساس گزارش های رسیده با توجه به این که بستگی به اعتبارات دارد اما تا کنون اقدام های قابل توجهی داشته ایم .
محجوبی سپس به نرخ آبها اشاره کرد و تصریح نمود : نامه نگاری ها انجام شده و منتظر پاسخ وزارت نیرو در مورد قراردادهای فصلی به دائمی هستیم ، اما در این بخش می بایست یک سری مدارک ارائه شود تا در کمیته ی تخصصی مورد بحث و بررسی قرار گیرد .
کیخسرو چنگلوایی مدیر سازمان جهاد کشاورزی شهرستان شوش ضمن تشکر و قدر دانی از فرماندار ، نماینده ی شوش در مجلس شورای اسلامی ، جهاد کشاورزی و انجمن صنفی کشاورزان به خاطر برگزاری این جلسه در شهرستان شوش ، به محاسنات رئیس انجمن صنفی کشاورزان پرداخت و گفت : عبدالرحیم رحیمی نیا با « دانش فنی بالا ، صراحت در گفتار ، جسارت و ... » در سطح استان خوزستان همیشه مطالبه گر بوده و از بین کلیه ی انجمن های صنفی استان تک و نمونه است و امیدوارم این جلسه خروجی داشته باشد که بخشی از مشکلات کشاورزی شهرستان شوش را حل کند .
وی در خصوص نرخ آب گفت : قیمت ، عملکرد در واحد سطح و نوع شبکه که به سه قسمت « مدرن ـ نیمه مدرن و سنتی » تقسیم می شود تنظیم می گردد و در واقع مشکل ما با محصولاتی است که قیمت تضمینی ندارند و اگر ما می خواهیم حق مردم را بدهیم باید از روستاها شروع کنیم . و من در همین جا اعلام می کنم که « قیمت سر مزرعه ، مصوبه ی اول این جلسه است . »
وی افزود : با توجه به اعلام نیاز به تسهیلات بانکی یک خبر دارم و آن این که تسهیلات بانکی با بهره ی 4 درصد در اختیار روستائیان و کشاورزان قرار می گیردکه از زمان گرفتن وام تا ساخت و به بهره برداری ، تنفس و پرداخت اقساط 7 سال ادامه دارد . ضمن این که طی تفاهم نامه ای با بانک کشاورزی به میزان 500 میلیارد تومان با سود 8 درصد و برای روستائیان مرز نشین 7 درصد بهره تسهیلات در نطر گرفته شده است .
چنگلوایی در خصوص احداث شهرک گلخانه ای کشاورزی اظهار داشت : خوشبختانه پیمانکار این طرح انتخاب شده ، هر چند که طول کشید ولی در همین روزها مراسم کلنگ زنی آن در شوش به زمین زده خواهد شد ، ضمن این که با هماهنگی بانک کشاورزی یک شهرک دیگر هم برای شوش در نظر گرفته شده و فقط منتظر در اختیار گذاشتن زمین آن هستیم و خوشبختانه سازمان آب و برق در این زمینه برای تأمین آب از هم اکنون اعلام همکاری نموده است .
وی در خصوص دغدغه ی نماینده ی شهرستان شوش در مورد نخیلات تصریح نمود : درست است که برای شوش 25 هزار اصله نخل مصوب شده است ، اما امسال به کل استان خوزستان 11 هزار اصله نخل داده شد که همه را یک جا به شوش تحویل دادیم .
مدیر سازمان جهادکشاورزی شهرستان شوش به موضوع 5 برابر شدن هزینه ی اجاره ی اراضی کشاورزی اشاره کرد و گفت : این پول به حساب خزانه واریز می شود و از مصوبات شورای انقلاب است ، اما به صورت موقت می تواند از طریق شورای تأمین وارد شد و حداقل یک فصل زارعی را مدیریت نمود .
وی در مورد طرح 550 هزار هکتاری مقام معظم رهبری خاطر نشان نمود : خوشبختانه محمدرضا شمسایی مدیر عامل سازمان آب و برق استان خوزستان تمام قد پای کار ایستاده است و دستور اکید رئیس جمهور و مهندس جهانگیری معاون اول رئیس جمهور نیز در این خصوص مساعد است و گفته اند که فاز یک و دو معنا ندارد و باید پیوسته این طرح انجام شود و مطمئن باشید من در همین جا اعلام می کنم و هر کسی هم که می خواهد صدای مرا ضبط کند که در فاز دوم وجبی از اراضی طرح 550 هزارهکتاری مقام معظم رهبری کسر نخواهد شد و علاوه بر 50 هزار هکتار بخش شاوور حدود 13 هزار هکتار دیگر نیر در فاز دوم تسطیح می گردد .
چنگلوایی افزود : کل زمین های شهرستان شوش از این طرح 79 هزار هکتار بوده که 42 هزار هکتار آن در فاز اول و به جز 50 هزار هکتار بخش شاور حدود 13 هزار هتکار از این طرح تسطیح می شود .
وی در خصوص توسعه ی دامداری و دامپروری در شهرستان شوش خبر داد : با یک سرمایه گذار در مورد دام سنگین و سبک صحبت شده و تقبل نموده که 2000 رأس گاومیش و 5 هزار رأس گوسفند را در پایلود شهرستان شوش که انتخاب شده سرمایه گذاری کند و در این راستا یک ریال تسهیلات هم نیاز ندارد فقط زمین آن را می بایست شهرستان شوش در نظر بگیرد .و برای گاومیش داری در شهرستان شوش هم پس از کش و قوس هایی که وجود داشت سرانجام سازمان اقتصاد کوثر پای کار آمده است و در صورت رفع گیری که در شورای اقتصاد وجود دارد ، این مشکل نیز برطرف می گردد .
چنگلوایی که خود سابقه ی مدیریت جهادکشاورزی شهرستان شوش را در کارنامه ی خود دارد در ادامه گفت : پیشنهاد می دهم یک کارگروه متشکل از همکاران ما ، جهاد کشاورزی شوش ، امور آب ، انجمن صنفی ، منابع طبیعی ، سازمان آب و فاضلاب ـ محیط زیست و فرمانداری تشکیل شود و تا جایی که می توانند مشکلات شهرستان را برطرف نموده و مواردی که لاینحل می مانند به جلسه ی شورای کشاورزی استان خوزستان ارجاع داده شود .
وی در بخش پایانی سخنان خود به هزینه های کشاورزان کیلومتر 17 تا 37 پای پل که متحمل شده اند اشاره کرد و اظهار داشت : امسال آب کرخه خوشبختانه وضع خوبی دارد و این کشاورزان کل آبی که نیاز دارند 5 تا 6 هزار متر مکعب می باشد لذا چون قبلا سازمان آب و برق هم به آنها گفته بود در صورتی که اقدام به خرید پمپ آب کنند مشکل آنها را حل خواهیم نمود و تعداد آنها 500 نفر است که شش گروه را تشکیل می دهند به صورت مقطعی حل شود چون این کشاورزان سال گذشته هم کشت نداشته اند و در پایان به پیمانکار پروژه هایی که به موقع آنها را تحویا نداده اند یک هفته فرصت می دهم تا آنها را به ما اعلام کنند .
در ادامه مهندس محمد اسلامی مدیر عامل شبکه بهره برداری ناحیه ی شمال خوزستان ، عباس پورعاطف بخشدار شاوور ، سید جمیل موسوی بخشدار فتح المبین و فیروز حاجی کلی رئیس محیط زیست شهرستان شوش نکته نظرات خود را اعلام نمودند .
تحلیل شوش نیوز در مورد کانال پای پل :
طبق اظهارات پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران با لینک « http://yon.ir/aHj4P» حدفاصل کیلومتر 17 تا 37 معروف به پای پل کانال آبی که توسط سازمان آب و برق خوزستان احداث شده است یک به یک جان آهوان این منطقه را می گیرد و نسل آنها را با خطر انقراض کامل روبرو ساخته است.
این کانال آب با عمق زیاد و بدون حفاظ به منظور آبیاری و زهکشی اراضی کشاورزی غرب کرخه احداث شده و از حاشیه منطقه میشداغ عبور می کند.
این کانال که در سال 1392 به بهره برداری رسیده و فاقد هرگونه مجوز و ارزیابی زیست محیطی بوده و حدود ۱۵ کیلومتر آن از درون منطقه حفاظت شده میشداغ عبور می کند.