مؤلف ـ عباس کرم الهی
حضرت امام خمینی(ره) بنیاگذار جمهوری اسلامی ایران در مورد این نهاد انقلابی می فرماید : « من با نهاد شورای نگهبان صددرصد موافقم و عقیده ام هست که باید قوی و همیشگی باشد، ولی حفظ شورا مقداری به دست خود شماست. برخورد شما باید به صورتی باشد که در آینده هم به این شورا صدمه نخورد. »
معمار کبیر انقلاب اسلامی در این خصوص افزوده است که : « شما نباید فقط به فکر حالا باشید و بگویید آینده هر چه شد، باشد. شیاطین بتدریج کار می کنند. آمریکا برای پنجاه سال آینده خود نقشه دارد. شما باید طوری فکر کنید که این شورا برای همیشه محفوظ بماند. رفتار شما باید به صورتی باشد که انتزاع نشود که شما در مقابل مجلس و دولت ایستاده اید. اینکه شما یکی و مجلس یکی، شما یکی و دولت یکی، ضرر می زند. شما روی مواضع اسلام قاطع بایستید، ولی به صورتی نباشد که انتزاع شود شما در همه جا دخالت می کنید. صحبت های شما باید به صورتی باشد که همه فکر کنند در محدوده قانونی خودتان عمل می کنید، نه یک قدم زیاد و نه یک قدم کم. در همان محل قانونی وقوف کنید، نه یک کلمه این طرف و نه یک کلمه آن طرف. گاهی ملاحظه می کنید که مصالح اسلامی اقتضا می کند که به عناوین ثانوی عمل کنید. به آن عمل کنید گاهی می بینید که باید نخست وزیر در کاری دخالت کند که اگر دخالت نکند به ضرر اسلام است، به او اجازه دهید عمل کند. »
« ضرورت اقتضا می کند که نخست وزیر فلان کار را انجام دهد که از کس دیگری بر نمی آید. شما باید سعی کنید که نگویند می خواهید در تمام کارها دخالت کنید، حتی در مسائل اجرایی. البته خود این مسائل را می دانید و عمل می کنید، ولی من تذکر می دهم. شما باید توجه داشته باشید که اگر مباحثات به مناقشات تبدیل شود و جلوی یکدیگر بایستید، اسباب این می شود که شورای نگهبان تضعیف شود و در آتیه از بین برود. و آن کسانی که علمایی را که قبلًا کار شورای نگهبان را می کردند، کنار گذاشتند، به این خاطر بود، که کم کم آنها را مخالف خود احساس کردند و کنار گذاشتند و بتدریج این شیطنت صورت گرفت. پس همه ما باید بیدار باشیم.»
یکی از وظایف شورای نگهبان صلاحیت نامزدهایی است که برای مجلس شورای اسلامی داوطلب می شوند که تا کنون یازده دوره ی انتخابات مجلس شورای اسلامی را تجربه کرده ایم، گاه مجلسی داشته ایم مه علاوه بر صیانت از انقلاب و نظم مقدس جمهوری اسلامی ، با قوه ی اجرایی هم نهایت همکاری را داشته اند و در برخی از دوره ها هم مجلسی داشته ایم که ، نزدیک به 60 تن از نمایندگان مجلس ششم را قوه قضائیه به دادگاه فراخواند که از این میان احکام قضایی چهار نفر از آنان صادر و قطعی شد. ، دوره ای که « مهدی کروبی» با 193 رأی بالاترین رأی به عنوان رئیس مجلس « محمدرضا خاتمی» با با 135 رأی به عنوان نایب رئیس دوم انتخاب شدند و حجت الاسلام اکبر هاشمی رفسنجانی (رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام) که در شمارش آراء توسط شورای نگهبان نفر آخر شد و با رأی پایینی از تهران به مجلس راه یافته بود کناره گرفت.در این خصوص بیشتر موضوع را باز نمی کنم چون از طریق گوگل و ویدی پدیا می توانید جزئیات این دوره را مطالعه کنید .
در پایان سال 1402 قرار است دوازدهمین دوره ی انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار شد و شورای نگهبان برای این دوره می بایست نسبت به دوره های گذشته بیشتر دقت کند و کسانی را که رهنمو.دهای حکیمانه ی مقام معظم رهبری را نا دیده گرفته اند را به این راحتی مورد تأیید صلاحیت قرار ندهد ، درست است که حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای « مدظله العالی» مجلس یازدهم را یک مجلس انقلابی می داند اما نظریه ی مقام معظم رهبری تک به تک اعضای مجلس شورای اسلامی نیست بلکه اکثریت اعضای مجلس را که انقلابی و پای کار هستند را مدنظر داشته است .
مقام معظم رهبری علاه بر این موضوع به پنج شاخص مهم یک نماینده ی انقلابی اشاره می کند که در زیر به این پنج شاخص اشاره شده است :
اولین شاخص نماینده ی انقلابی
اولین شاخص، «سادهزیستی، و اسیر تجملات و اعیاننشینی نشدن» است و نباید زندگی نمایندگان با قبل از دوره نمایندگی تفاوت کند .
دومین شاخص نماینده ی انقلابی
«مسئولیتپذیری» دومین شاخص یک نماینده انقلابی بود که رهبر انقلاب با تأکید بر آن، گفتند: پای قانون خوبی که تصویب میکنید محکم بایستید و از طرف دیگر اینگونه نباشد که با آگاهی از رد شدن آن در شورای نگهبان یا ناتوانی دولت در اجرای آن، قانونی تصویب کنید تا فقط مسئولیت آن را از دوش خود بردارید.
سومین شاخص نماینده ی انقلابی
«مردمی بودن »یعنی علاوه بر نشست و برخاست با مردم، گوش شنوا برای شنیدن حرف آنها داشته باشید اما در جایی که امکان اجرای خواسته مردم ممکن نیست با زبان گویا دلایل آن را توضیح دهید که این کار از مصادیق جهاد تبیین است.
چهارمین شاخص نماینده ی انقلابی :
شاخص دیگر، «اجتناب جدی از تبعیض و فساد» چه در قبال فساد دیگران و چه مراقبت از خود در مقابل فساد است.
پنجمین شاخه نماینده ی انقلابی :
«پایبندی کامل به قانون اساسی و تکالیف آن» پنجمین شاخصه نماینده ی انقلابی است ؛ البته یکی از چیزهایی که نشانه انقلابی بودن نیست نطقهای میاندستورِ پر شورِ همراه با اعتراض و عصبانیت است.
نماینده انقلابی با عموم مردم همراه است اما عوامزده و جوّ زده نیست بنابراین در قوانین و اقدامات مجلس، چنانچه مخالفتها منطقی بود آنها را بپذیرید اما در غیر اینصورت، جنجال و فضاسازی علیه مجلس و قانون نباید شما را از انجام وظیفه باز بدارد.
وظیفه ی مجلس، قانونگذاری بر اساس این سیاست ها است نه در تعارض با آنها، البته بعضی از سیاست های کلی مانند سیاست های کلی انتخابات یا سیاست های کلی قانونگذاری نیاز به قانون دارند که با وجود گذشت چند سال از ابلاغ آنها هنوز قوانین مربوطه تصویب نشده است.
رئیس مجلس گفتند بعضی از نمایندگان از این توصیه دلخور شدهاند، در حالیکه این توصیه به مصلحت خود شما است چرا که اگر در یک منطقه با پیشنهاد یا فشار یک نماینده، مسئولی منصوب شود اما عملکرد او مطلوب نباشد، مشخص نیست باید از چه کسی بازخواست شود ، یکی از مسائل مهم در قانون اساسی بحث تفکیک قوا است و هر کسی باید به وظایف خود عمل کند، البته همواره به دولتیها نیز توصیه کردهایم از مشورت و نظرات نمایندگان استفاده کنند. هر چه مسئولیت بیشتر میشود، عبادت و تضرع انسان به درگاه خداوند متعال و شفیع قرار دادن ائمه هدی به درگاه الهی باید بیشتر باشد.
در این مقاله هم به توصیه ی حضرت امام خمینی(ره) در مورد وظایف شورای نگهبان پرداختم و هم به وظایف مجلس شورای اسلامی از دیدگاه مقام معظم رهبری اشاره نمودم و هدف اصلی من از این مقاله که بر گرفته از بیانات امامین انقلاب اسلامی است ، این می باشد که شورای نگهبان برای تأیید صلاحیت نامزدها در دوره ی دوازدهم نمایندگانی که این پنج شاخص را ندارند و یا در عزل و نصب ها دخالت مستقیم می کنند را مدنظر داشته باشد تا در دوره ی دوازدهم مجلس شورای اسلامی برای انتخاب «استانداران ، فرمانداران و مدیران دستگاه های دولتی» مشورت بدهند اما به صورت مستقیم دخالت نکنند . ان شاءالله