به قلم مهندس علیرضا چرخابی
آغاز سخن را با کلام و سوگند آسمانی باریتعالی شروع می کنم ، « ن والقلم و ما یسطرون ـ سوگند به قلم و آنچه می نویسد » .
پاسداری از قداست قلم وظیفه ای سنگین است که بر عهده ی اهل قلم نهاده شده است و این ودیعه ی الهی برای خبرنگار یک موهبت است که وارث چنین جایگاهی رفیع و منیع است .
خبرنگاری را نمی توان در جرگه ی حرفه و شغلش آورد ، زیرا یک رسالت است که بر عهده ی خبرنگار است و این خبرنگار است که باید بتواند بریت نیازهای جامعه را به عنوان مطالبات مسئولان پیگیری نماید . تهذیب نفس انسان های عامل در این عرصه یک ضرورت است تأخیرنگار برای فرد یا علیه آن ننویسد .
رسالتی که در عرصه ی اطلاع رسانی و آگاهی مردم خبرنگار پرچم دار این حرکت است . نگارش اثر قلم نویسندگان متعهد در خلق حماسه های بزرگ و بی بدیل را نباید فراموش کرد ، حماسه هایی که در دوران شکوهمند پیروزی انقلاب اسلامی رقم خورد و حماسه های خونین و رزمندگان هشت سال دفاع مقدس و پس از آن در عرصه های مختلف سازندگی و بالندگی کش.ر را به وجود آورد و این همه تراوش ذهن و اراده ی کسانی بود که در این عرصه با به دست گرفتن قلم ، آن افکار را به رشته ی تحریر در آوردند و الگوی فکری و عملی در این عرصه شدند و این اسباب با جانفشانی هایی همراه بوده که خط سرخ جاودانگی را میسر راه اصحاب قلم و نویسندگان قرار داده و طلیعه ی آن روز سرخ ؛ شهادن یکی از اصحاب قلم و رسانه یعنی شهید سید محمود صارمی در 17 مرداد 1377 در مزار شریف افغانستان به دست نیروهای طالبان بود .
17مرداد هر سال ضمن یاد آوری این شهید اهل قلم و دیگر شهدای اصحاب رسانه و قلم یادآور وظیفه ی خطیر فعالان این حوزه است تا از فرصت به وجود آموده به نحوه مطلوب در جهت تنویر افکار عمومی در جامعه بر اساس موازین و قوانین مصرح ، فعالیت نمایند . اگر چه با توجه به روند رو به رشد ظرفیت های رسانه ای کشور اعم از نشریات ـ خبرگزاری هاو پایگاه های خبری تحلیلی و مهم تر از آن ؛ دسترسی آسان جامعه به فرآیند اطلاع رسانی از طریق شبکه های اجتماعی قابل دسترس ، ساختار و نظام رسانه ای کشور ، متناسب با آن ها رشد نکرده ولی زیر ساخت های موجود و بسترهای در حال رشد می تواند فرصت مناسبی باشد تا تهدیدهای موجود و احتمالی را خنثی کند و انجام این مهم در گرو دو نوع فعالیت و یا رویکرد است و آن شامل وظایف مسئولان و دست اندرکاران حوزه ی رسانه و مزبوعات کشور است و دیگر حرکت فعالان این حوزه در مسیر صحیح و قانونی همراه با دانش حرفه ای این عرصه است .
در حوزه ی وظایف و مسئولیت های اجرایی ، مسئولان و برنامه ریزان ، باید گفت متناسب بار شد کمی ظرفیت های رسانه ای در کشور که با توجه به وجود علاقه مندان و وجود بسترهای لازم صورت گرفته ، باید تلاش کرد تا این عرصه ، زمینه ای برای حضور فرصا طلبان نباشد ، به دیگر سخن ، کسانی وجود دارد که از روزخبرنگار امسال تاسال آینده فقط در این دو روز حاضرند و دیگر خبرنگارنیستند را از فعالان واقعی جدا کرد .
ممیزی این افراد از کسانی که دارای فعالیت های مستمر رسانه ای هستند و از مصادیق بارز مشاغل سخت و زیان آور هستند باید به درستی انجام تا با اطمینان بتوان فعالان واقعی این بخش را زیر چتر حمایت قرار داد و به درستی از آن ها حمایت کرد .
در این صورت بخش نظارتی بر عملکرد این افراد با توجه به ماهیت کار و نیز نوع کارکردهای آنان که به سمت کیفی سوق پیدا می کنند کاری اساسی است که می تواند باعث ارتقای محتوای کیفی تولیدات خبری در رسانه ها شده و در عین حال باید تلاش کرد تا با تدوین برنامه های آموزشی قبل و حین خدمت در جهت به روز آوری اطلاعات فعالان این بخش برای ارتقای دانش حرفه ایآنان تلاش کرد .
از سوی دیگر وظیفه ی فعالان این بخش است تا ضمن بهره مندی از ظرفیت های موجود متناسب با نیازیک رسانه تلاش نمایند تا از سواد مرتبط با آن بهره مند شده تا ضمن کسب آگاهی های روز در نظام رسانه ای داخلی و بین المللی ، بتوانند بستر تعامل را در این رسانه ها افزایش داده تا شاهد رشد کیفی محصولات تولید خبری آنان باشیم و از کپی برداری و تصییع حقوق نویسندگان واقعی و عدم توجه به حقوق پدیدآورندگان آثار خبری اعم از خبر ـ عکس و ... جلوگیری شود .
امید است با تدوین شیوه نامه های مدون که مبتنی بر نیاز جامعه که همان مخاطبان هستند بسترهای موجود را ضمن اصلاح ساختار فعلی موجود به سمتی رهنمون سازیم تا بتوان کارکردهایمناسب حال جامعه و اقشار جامعه را در رسانه ها متبلور سازیم .
طی چند سال اخیر نشریات و رسانه ها در کشور ما از رشد قابل قبول . کهناداری برخوردار بوده و این بستری مناسب برای فعالیت و رقابت رسانه ای افراد برای پاسخگویی به ذائقه های مختلف مخاطبان است . هر چند که این روند رو به توسعه خالی از ایراد نبوده ولی برای استمرار این روند باید برنامه ریزی اساسی داشت تا به معیارها و شاخص های کار حرفه ای رسانه ای در کشور مبتنی بر منشور حرفه ای و اخلاقی در سطح بین الملل دست یابیم.
لذا روز خبرنگار برای بررسی عملکرد خود به عنوان یک فعال رسانه ای قرار داده تا از آن به عنوان یک شاخص در طول یکسال از این سال تا روز خبرنگار سال آینده کارکرد خود را بسنجیم و به یک رشد کمی و کیفی متناسب با نیاز جامعه ، مخاطبان همراه با ارتقای دانش حرفه ای این حوزه نائل شویم .
17 مرداد روز خبرنگار بر همه ی جانفشانان این عرصه که سربازان اهل قلم برای ایران اسلامی هستند گرامی باد .