عباس کرم الهی
روز ۱۳ اوت برابر با ۲۲ مرداد به نام روز جهانی چپدستها نامگذاری شدهاست. نام این روز در سال ۱۹۷۶ برابر با ۱۳۵۵ خورشیدی پیشنهاد شد و به تصویب رسید.
دلیل نام گذاری این روز، انتقاد از این است که تمامی ابزارها و امکانات برای راست دست ها طراحی شده اند( مانند صندلی های یک دسته، صندلی راننده در خودروها، قانون های راهنمایی رانندگی، میزهای پر کردن فرم در بانک ها و اداره ها و...) و چپ دست ها را مجبور به کاربرد از دست راست می کنند. هم چنین یکی از هدف های این روز پیکار با باورهای خرافاتی درباره چپ دست هاست.چپدستی به معنای گرایش طبیعی افراد در بهکارگیری از دست چپ برای انجام کارهای گوناگون و بهویژه نوشتن است. پژوهش های گوناگون نشان میدهد که در جامعه های گوناگون، ۷۰تا ۹۰درصد جمعیت، راستدست و دیگران چپدست هستند. درصد بسیار کمی نیز توانایی به کار بردن هر دو دست را دارند.
انجمن چپ دستهای ایران با ارسال نامهای به دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، درخواست کرد روز ۱۳ آگوست (۲۲ مرداد) به عنوان روز جهانی چپ دستها در تقویم ملی کشورمان ثبت شود.
خوشبختانه در ایران برخوردهای خرافی و غلط با چپ دستها بسیار محدود است و عموم جامعه به چپ دستها نگرش مثبتی دارند، حتی در شهرستان شوش برخی از فرهیختگان می گویند: « چپ دست ها از هوش و ذکاوت بالاتری برخوردارند » اما با اینحال این قشر مجبورند مثل اغلب مناطق جهان با ابزارهای راست دستی کار کنند.
همچنین با توجه به این که همه ساله تعداد زیادی از شرکتکنندگان در آزمونهای مختلف از جمله کنکور، چپ دستها هستند و این در پرسشنامه نیز از آنان سئوال میشود، اما متاسفانه صندلی مناسب در اختیار آنان قرار نمیگیرد که باید در اینباره اقدام مناسب صورت بگیرد.