به گزارش روابط عمومی گروه تئاتر اندیشه ، امسال به خاطر خرابی سیستم سرمایشی پلاتوی شهید حیاری تمرینات روخوانی گروه تئاتر اندیشه در منزل شخصی کارگردان نمایش برگزار می شود ، اما قبل از آن اعضای با استفاده از آموزش فن بیان در فضای مجازی آمادگی بهتری برای حضور در تمرینات پیدا می کنند .
یکی از این کلاس ها آشنایی با تقویت صدا و بیان بازیگر است که در واقع خمیرمایه ی اصای آموزش بازیگری است ، در حال حاضر در دنیای مجازی در دو گروه« آقایان و بانوان » واحد آموزش گروه تئاتر اندیشه آموزش فن بیان را شروع کرده و به فصل پنجم این دوره که شعر خوانی است رسیده است ، بازیگر با نحوه ی درست قرائت کردن شعرها هم می تواند قدرت بیان خود را برای بازیگری تقویت کند و هم برای مجری گری و سخنرانی این کلاس مفید است .
ان شاءالله سعی ما بر این است که یک نمایشنامه ی جدید پس از اعلام تأیید نهایی شورای بازخوانی و بازبینی متون نمایشی اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی « روخوانی متن را در همان خانه ی شخصی خودم آغاز می کنیم »تا ان شاءالله سیستم خنک کننده ی پلاتوی شهید احمد حیاری رفع اشکال شود تا بتوانیم مرحله ی میزان سن دادن را در این پلاتو دنبال کنیم .
اما همانطور که گفتم فن بیان ؛ مقوله ایست که به طور خاص مرتبط به هنر بازیگری سینما و یا تئاتر است. بدین معنا که بازیگران آماتور و حتی حرفه ای به جهت اینکه انتخاب می شوند تا نقش ها و تیپ های مختلفی را ارائه کنند ، بایستی توانایی بیان دیالوگ های آن شخصیت را نیز به طور شایسته داشته باشند و یا با تمرین در خود پدید آورند که همین امر اتفاقا یکی از فاکتورهای ارزش گذاری بر کار آنان است.
برای رسیدن به این توانایی ، بازیگران در ماه های اول ، روزانه تمرینات مختلفی را بر روی صدایشانباید انجام دهند که از جمله کشیدن حروف به طور جداگانه ( مثل کلاس اولیها ) با صدای بلند و بسیار بلند ، تلفظ کلمه به کلمه ، نفس گیری ، آواز خواندن و مواردی دیگر که بستگی به سبک و استاد آنها تا حدی متفاوت است ...برای مطالعه ی بیشتر می توانید ، از کتب فن بیان در سینما و تئاتر بهره بجویید .
اما تصور می کنم ، فن بیانی که مد نظر بازیگران ، تا حدی به مسائل روزمره و نیز مقوله ی اعتماد بنفس مربوط است. اگر اینطور باشد و من درست حدس زده باشم بایستی به عرض برسانم ، در اصطلاح عوام ، سه دسته به داشتن فن بیان معروفند :
1- دسته ای که حاضرجوابند ، 2- دسته ای که خوب حرف میزنند و 3- دسته ای که تلفیقی از دسته های اول و دومند.
خوب ، حالا شما جزو کدامیک هستید ؟ خدمت شما عرض شود که دسته ی اول به هیچ وجه لزوما فن بیان ندارند و اتفاقا بسیاری از آنها ، هر نجاستی را که در ذهنشان است به زبان آورده و فکر هم می کنند که بسیار شیرین سخن هستند ...
اما دسته ی دوم ، آنها نیز لزوما همه جا ، توانا در بیان نیستند ، ممکن است خیلی هم خجالتی باشند و حتی زبانشان هم بند بیاید ولی در مواقعی خاص ، آنگاه که شرایط محیطی مناسب روحیاتشان باشد ، خوب سخن میگویند.
آنچه مد نظر شماست ، احتمالا دسته ی سوم است ، یعنی کسانیکه هم خوب سخن میگویند ، هم اعتماد بنفس دارند و هم حاضر جواب هستند ، درسته ؟
اکنون اگر بخواهیم این سه فاکتور را بگونه ای بررسی کنیم که چند خط بیشتر نشود باید اصول حصول به آنها را ذکر کنیم.
جالب است بدانید این سه فاکتور در واقع از مشتقات یکدیگر هستند و آنقدر باهم عجینند که ارتقای هریک از آنها موجب ارتقای آن دوتای دیگر هم خواهد شد و راز ارتقای آنها تنها یک چیز است و آن داناییست !
برخی از دوستان اشاره کردند که مطالعه یکی از تمرینات فن بیان است اما فقط یکی از آنهاست . برای اینکار ، تمرینات علمی و عملی توئمان لازم است اما همیشه راههای میانبری هم وجود دارد که عرض میکنم :
1 ) ـ قسمتی از دیالوگهای یک فیلم را که دوست دارید ، حفظ کنید و اجرا کنید ... سعی کنید با اصلی مو نزند !
2 ) ـ مصاحبه ای حداقل نیم ساعته با یک فرد خوش صحبت ، از تلوزیون و یا ماهواره را ضبط کنید ، بارها گوش کنید ، حفظ کنید و با خود تکرار کنید.
3 ) ـ به مناظره ها بارها و بارها گوش فرا دهید ... بیاد داشته باشید که اگر می خواهید در هنگام گفتگوها و بحث ها ، همواره پیروز و موفق باشید ، بایستی علم بحث کردن و مناظره را بیاموزید که یکی از راههای آن ، گوش کردن به بحث ها ، مناظره ها و پرسش و پاسخهاست...
4 ) ـ به موسیقی باکلام گوش فرا دهید و حتما آواز بخوانید : توضیح اینکه آهنگها و تصانیفی را گوش دهید که خوانندگان آنها در اجرا و ادا کردن کلمات قدرتمند هستند نه آنهایی که خودشان هم نمیدانند چه می خوانند ! بطور مثال آهنگهای استاد شجریان به هیج وجه مناسب شما نیست چراکه ایشان کلمات را چندان خوب ادا نمیکنند هرچند که در آواز استادند ... در ضمن از آهنگهای این اراذل و اوباشی هم که بتازگی اسم هنرمند برخود گذاشته اند پرهیز کنید... آنهایی که بشما پیشنهاد میکنم اول از همه آهنگهای آقای ستار میباشد ، سپس گلپا ، مرضیه و باقی هم از این دست ... گوش کنید و بخوانید ، گوش کنید و بخوانید و الی آخر.
5 ) ـ فیلم زیاد ببینید ، البته فیلمهای خارجی دوبله شده بفارسی بهتر از فیلمهای ایرانی هستند چراکه کمترکسی در آنها دارای لهجه ای خاص و یا گویشی متفاوت است و اکثرا کاملا طهرانی و درخور سخن میگویند که آنهم مدیون اساتید دوبلاژ ایران است .
6 ) ـ سعی کنید به از بینی نفس کشیدن و نفس عمیق کشیدن عادت کنید ... نفس کشیدن از دهان ، دهان را خشک میکند ، اخلاط میاورد و موجب سرفه می گردد و در نهایت از پیوستگی و روانی گفتار شما می کاهد.
7 ) ـ با ورزش بیگانه نباشید ، گاهگاهی به اسخر ، کوه و یا باشگاه بروید ، هفته ای دوبار هم کفایت میکند !
8 ) ـ مصاحبانی دانا و فهیم برای خود اختیار کنید ، بگید ، بخندید ، گپ بزنید ، بحث کنید ...
9 ) ـ و در نهایت اینکه بد نیست یک سری به کتابفروشی ها بزنید و هر از گاهی کتب و رسالاتی را که در این باب منتشر می شود تهیه و مطالعه و اجرا نمایید ... کتابها و مجلات روانشناسی موفقیت نیز می تواند در این راه یاریتان دهد.
گروه تئاتر اندیشه این آموزش ها را در فضای مجازی به بازیگرانش به صورت رایگان آموزش می دهد تا بتواند بهترین ها را برای بازی در نمایش انتخاب کند ، البته باید مشخص شود که چه اعضایی حاضرند روخوانی نمایش را در خانه ی کارگردان دور هم تجربه کنند .