تهیه و تنظیم ـ عباس کرم الهی
در آخرین جمعه ی ماه مبارک رمضان که به فرموده ی امام خمینی(ره) به عنوان روز جهانی قدس نام گزاری شده است ؛ نماز جمعه ی شهرستان شوش به امامت آیتبه گزارش شوش نیوز ؛ امام جمعه ی شهرستان شوش ضمن توصضیه ی خود و نمازگزاران به رعایت تقوای الهی ؛ از مردم ولایت مدار شهرستان شوش قدردانی نمود و گفت : در حالی که شب های « 19 ، 21 و 23 » لیالی قدر تا مطلع الفجر بیدار بودید و دیشب تا همین صبح به قرائت دعای جوشن کبیر و استغفار بودید ولی ساعت 9:30 صبح با حضور در میدان بسیج به ندای مقام معظم رهبری لبیک گفتید و من جا دارد به نوبه ی خود از حضور حماسی که داشتید قدردانی نمایم .
وی در ادامه به چگونگی پيدايش صهيونيسم و اشغال فلسطين اشاره کرد و خاطر نشان نمود : سرزميني كه امروزه صيونيست ها آن را « اسرائيل» ناميده اند ، سرزمين فلسطين است. سرزمين فلسطين از آن رو كه گذرگاه مهمي براي اتصال سه قارهی « اروپا، افريقا و آسياست » پيوسته در طول تاريخ در معرض تهاجم امپراتورها و سرداران جنگي بوده و آنها همواره براي تسلط بر شهرهاي بندري و راه هاي تجاري فلسطين تلاش مي كردند. هر نيروي تازه واردي سرانجام يا در جمعيت اين سرزمين جذب مي گرديد و يا به وسيله نيروي فاتح ديگري كنار زده مي شد. از قرن دوم هجري قمري به بعد ساكنان فلسطين عموما اعرابي بوده اند كه زبان و فرهنگ مشترك داشته اند . شهرهاي فلسطين ، همچون بيت المقدس ، مراكزي تمدن عربي بوده اند كه دانشمندان ، شاعران و عالمان بسيار از آنجا برخاستند . پس از ظهور اسلام ، اگرچه اجتماعات كوچكي از يهوديان و مسيحيان در اين سرزمين بر مذهب خود باقي ماندند ، اما به تدريج اكثر مردم فلسطين مسلمان شدند.
امام جمعه ی شهرستان شوش سپس به پنج جنگ مهم تا پیدایش رژیم جعلی صهیونیست اشاره کرد و عنوان نمود : در 1517 میلادی . با گسترش امپراتوري عثماني ، سلطان سليم پادشاه اين امپراتوري ، فلسطين را به سرزمين هاي تحت تصرف امپراتوري خويش افزود و چهارصد سال بعد ، ترك هاي عثماني بر فلسطين به عنوان بخشي از منطقه ي اداري « سوريه ي بزرگ » حكومت مي كردند. امپراتوري عثماني ، از آغاز قرن هيجدهم ميلادي تدريجا دچار ضعف شد و مردم سرزمين هاي تحت سلطه ي آن نظير صربستان « يوگسلاوي ، روماني ، مصر ، بلغارستان و يونان » يكي پس از ديگري شورش كردند و خواهان استقلال شدند . در 1838 ميلادي انگلستان قرارداد ( بريتانيا) ؛ تركيه را بر دولت عثماني تحميل كرد . با اين قرارداد بازرگانان انگليسي براي فروش كالاهايشان در بازارهاي عربي آزادي كامل داشتند. البته انگلستان ، همزمان با رشد منافع اقتصادي خود در منطقه ، به فكر راه هاي تازه براي گسترش نفوذ سياسي خود نيز بود.
سید محمد امام در 1840 ميلادي لردپالمرستون؛ كه يكي اشراف زاده قدرتمند انگليسي بود از دولت بريتانيا خواست كه كمك به مهاجرت يهوديان اروپايي به فلسطين را رسما تصويب كند . او معتقد بود كه اين طرح در خدمت منافع بزرگ تر امپراتوري بريتانيا خواهد بود . در آن زمان هندوستان ثروتمندترين مستعمره بريتانيا بود و پنبه ، منبع اصلي براي صنعت نساجي انگليس به شمار مي رفت . بنابراين تشكيل يك مجتمع مستقل يهودي در فلسطين مي توانست راه تجاري استراتژيك بين هند و انگليس را براي منافع انگلستان امن تر سازد. در 1875 انگليسي ها كنترل كانال سوئز را كه تازه ساخته شده بود به دست آوردند . اكنون ، تجار انگليسي قادر بودند كه در نصف زمان گذشته فاصله ي اروپا تا هند را به وسيله ي كشتي طي كنند.
لرد « شافتسبري » در 1876 با صراحت نيات استعمارگرانه بريتانيا را چنين فاش ساخت: «بزودي فلسطين و سوريه بسيار مهم خواهند شد . اين كشورها فاقد سرمايه و جمعيت اند. يهوديان مي توانند چنين كمبودهايي را تأمين كنند . آيا انگلستان منافع ويژه اي در توسعه چنين تجديد ساختمان و بازسازي ندارد ؟ اگر يكي از رقباي انگليس جاي پايي در سوريه به دست آورد ضربه ي بزرگي بر انگلستان خواهد بود . امپراتوري انگليس كه از كانادا تا كلكته و استراليا امتداد دارد به دو قطعه تقسيم مي شود . انگلستان بايد سوريه را براي خود حفظ كند . پس از آن نقش حمايت از اسكان يهوديان در فلسطين به انگلستان تعلق خواهد داشت.»
خطیب نماز جمعه ی شهرستان شوش در تکمیل سخنان خود در مورد پیدایش صهیونیسم گفت : کلمه ي صهيونيسم از واژه ي صهيون يا « صيون » گرفته شده است. صهيون نام كوهي در بيت المقدس است كه مسجد الاقصي و قبه الصخره بر روي آن ساخته شده است. صهيونيسم عنوان يك نهضت سياسي است كه تئودور هرتزل روزنامه نگار يهودي اهل امپراتوري ( اتريش ، مجارستان ) آن را عنوان و سپس آن را در اولين كنگره ي يهودي مطرح كرد. صهيونيست ها ادعا مي كنند كه يهود اولين قومي بوده كه در فلسطين سكونت داشته اند. اما بر خلاف ادعاي صهيونيست ها ، كنعانيان اولين قوم سامي نژاد بودند كه وارد سرزمين فلسطين شدند . بعدها اقوام فلسطيني از « جزيره یكرت » وارد اين سرزمين گشتند . به همين دليل است كه نام اين خطه ي باريك كنار مديترانه را به نام صاحبان اصلي آن ، يعني فلسطيني ها سرزمين فلسطين ناميده اند. در 3500 قبل از ميلاد پس از آنكه اقوام سامي نژاد از قلب شبه جزيره عربستان گرديدند و پس از استقرار در اين سرزمين و در طي سالها و قرون متمادي يا بوميان فلسطيني اختلاط و آميزش يافتند كه نتيجه يهودي آن فلسطيني هاي كنوني هستند . مدت ها پس از مهاجرت فلسطيني ها و كنعانيان به سرزمين فلسطين، شاخه اي ازعبراني ها وارد اين سرزمين شدند و در كنار دو قوم ديگر در فلسطين به زندگي پرداختند. به اين ترتيب بر خلاف ادعاي صهيونيست ها كه پيوسته مي كوشند تا «عبرانيان» را نخستين ساكنان فلسطين معرفي كنند ، تا آنجا كه مدارك و اسناد تاريخي نشان مي دهد ، حداقل سومين گروهي بودند كه وارد فلسطين شدند .
وی افزود : اولين كنگره صهيونيست ها در 1897 « سازمان جهاني صهيونيست » در شهر باسل سويس شروع به كار كرد . اين كنگره در قطعنامه يهودي خود اعلام كرد : « هدف صهيونيسم ، ايجاد وطني براي مردم يهودي فلسطين در پناه قانون است.» واژه « وطن » در واقع روش زيركانه اي براي بيان « دولت » بود . « در مورد اين واژه اندوهگين نشويد . مردم آن را دولت يهودي خواهند خواند ». بعدها صهيونيست ها كتاب هرتزل را كه دولت يهودي نام داشت ارج بسيار نهادند و آن را به عنوان مانيفست غير رسمي نهضت نژاد پرستانه خود پذيرفتند و سپس اين سؤال پيش آمد كه صهيونيسم براي منافع چه كساني بوجود آمده و در خدمت چه كسي است؟ اگر چه صهيونيسم ادعا مي كرد كه براي منافع طبقه محروم يهودي تلاش مي كند ، اما در واقع اين نهضت در خدمت خواسته هاي قدرت هاي استعمارگر اروپايي و طبقه ي ثروتمند يهودي اروپا بود . نگاهي به زندگي خود هرتزل نشان مي دهد كه چگونه صهيونيسم در خدمت اين طبقه از يهود قرار داشت . شيوه ي زندگيش نمونه ي زندگي بسياري از يهوديان اروپاي غربي در آن زمان بود. بسياري از آنان موقعيت هاي مناسبي از جهت حرفه ي تجارت و امور مالي داشتند . آنها احساس مي كردند كه در جامعه ي اروپايي حل شده اند . در دهه 1880 ، بحران اقتصادي بر سراسر اروپا گسترش يافته بود . در اين هنگام جريان مداومي از مهاجران بسيار فقير يهودي كه از روسيه به اروپا مي آمدند، زنگ خطري براي يهوديان طبقه ي متوسط بود. به نظر مي رسيد كه زندگي فقيرانه ، لهجه هاي عجيب وسنت هاي مشخص مهاجران يهودي جديد ، امنيت آنان را مورد تهديد قرار داده است.
امام جمعه شهرستان شوش در ادامه ی خطبه ی اول افزود : در فوريه 1913 كميته ي اصلاحات در بيروت از محدوديت خاصي كه ترك ها براي آن تعيين كرده بودند پا فراتر گذاشت و آشكارا خواستار خود مختاري براي ايالات عربي شد. به دنبال آن در سوريه و فلسطين دمونستراسيونها و تظاهرات بزرگي براي پشتيباني از چنين خواسته اي براه افتاد و سيلي از نامه ها و تلگراف ها به شهر استانبول ، پايتخت ترك ها سرازير شد ، ترك ها فورا كميته اصلاحات را منحل ساختند و مراكز آن را تعطيل كردند . به دنبال آن مغازه ها و مراكز تجاري علامت اعتراض در بيروت تعطيل شد و روزنامه ها نيز به عنوان اعتراض به انحلال كميته با حاشيه سياه منتشر شدند . تظاهرات آنقدر ادامه يافت تا اينكه ترك ها تسليم شدند . كميته بعدها به سازمان « الفتاة » پيوست تا در اولين كنگره ي اعراب كه در ماه ژوئن 1913 در پاريس تشكيل مي شد شركت كند . اين كنگره رسما خواستار الغاي هرگونه سانسور ، به كار رفتن زبان عربي به عنوان زبان رسمي و اداري و خود مختاري بيشتر براي ايالات عرب شد. فلسطيني ها از اين خواسته ها پشتيباني كردند اما از اينكه كنگره در قطعنامه خود به خطر صهيونيسم كه فلسطين عربي را تهديد مي كرد اشاره اي نكرده بود از آن انتفاد كردند. فقط چند ماه قبل از آن ، فروش قطعه زمين بسيار بزرگي به صهيونيست ها موجب شده بود كه يك روزنامه ي فلسطيني بنويسد: « اگر اوضاع فعلي همچنان ادامه يابد ، صهيونيست ها بر كشور ما مسلط خواهند شد . آنها دهكده به دهكده ، شهر به شهر پيش مي روند آن چنان كه ما فردا شاهد فروش بيت المقدس به آنها خواهيم بود و سرانجام همه ي فلسطين در اختيار آنها قرار خواهد گرفت . » فلسطيني ها براي سي سال شاهد بودند كه چگونه مهاجران اروپايي با اهداف استعماري به ميهن مقدس شان سرازير مي شوند اين تجربه آنان را وادار كرد كه يك نهضت سياسي سازمان يافته تشكيل دهند كه با جنبش ملي مردم عرب همسو اما بر آرمان مردم فلسطين تأكيد بيشتري داشته باشد. اين نهضت هم با تسلط تركها و هم با استعمار صهيونيستي به مخالفت برخاست.
خطیب نماز جمعه ی شهرستان شوش در ادامه اظهار داشت : با پیروزی انقلاب اشسلامی ایران به رهبری امام خمینی(ره) به گفته ی خود اسرائیلی ها : « از سال 1357 و با پیروزی انقلاب اسلامی ؛ زلزله ای رژیم صهیونیست را در بر گرفت و البته از سال 1327 امام خمینی(ره) خطر این رژیم را مرتب برای اسلام گوشزد می کرد و به مردم فهماند که در قلب جهان اسلام ؛ غده ای سرطانی » به وجود می آید .
وی افزود : با توجه به این که اکثر مردم فلسطین سنتی هستند ولی به ائمه ی اطهار(ع) اعتقاد دازرند و امام خمینی(ره) به دنبال آن بود که بین مسلمین جهان وحدتی به وجود آورد . و یکی از آثار همین ایجاد وحدت ؛ این بود که سفارت اسرائیل در تهران برچیده شد و به جای آن سفارت فلسطین راه اندازی و فعال شد و یاسر عرفات به عنوان اولین سفیر فلسطین این سفارت خانه را افتتاح نمود . یکی دیگر از برنامه های امام خمینی(ره) حرکت کشورهای عربی را به کشورهای مسلمان تغییر داد چون اسرائیل می خواست از « نیل تا فرات » را تسخیر نموده و در واقع همه ی کشورهای اسلامی را تصاحب نماید ولی جمهوری اسلامی ایران این معادلات را به هم زد .
آیت الله امام هم چنین افزود : آن اسلام مرده و آمریکایی و آن اسلام آل سعودی که همه اش ظلم و ستم بود ؛ امام خمینی آن را به اسلام ناب محمدی(ص) ، اسلام مبارزه و مقاومت با ظلم و ستم تغییر داد و باعث گردید نیروی مقاومت حزب الله آتن نیم از کشور لبنان که در اختیار رژیم جعلی اسرائیل بود را پس بگیرد و اسرائیل را برای اولین بار به عقب نشینی وادار نماید و همچین مقاومت حزب الله لبنان تا پشت دروازه های پولادین رژیم اسرائیل پیش رفت و الان سید حسن نصرالله به مقام معظم رهبری قول داده است که شما نگران نباشید ما به تنهایی اسرائیل را از روی زمین برمی داریم .
امام جمعه ی شهرستان شوش در پایان خطبه ی اول اظهار داشت : درست است که آمریکا با انتقتال سفارت خود از تل آویو به قدس ، بیت المقدس را پایتخت اسرائیل می د اند ، اما در واقع چون رو به سوقط است قصد دارد تیشه به ریشه ی اسلام بزند ؛ شنا نمازگزان فکر کرده اید که چرا عربستان بعه دستور آمریکا و اسرائیل هر روز یمن را مورد حمله ی بمباران هوایی قرار می دهد ؟ آیا یمن کشوری نظامی است یا به لحاظ نظامی برای کشورها خطرناک است ؟خیر بلکه « لبنان ، بحرین ، عراق ، سوریه ، بحرین ، فلسطین و ایران» را خارهایی در چشم خود می پندارد و به همین منظور به هر دری میزند که این کشورها را مورد تهاجم خود قرار دهد اما دیگر فلسطینی ها و لبنانی ها نظیر افرادی مثل یاسر عرفات نیستند که از ترس در مقابل آمریکا خود را ببازد بلکه در جنگ های 22 و 33 روزه اسرائیل را به زانو در آوردند .
آیت الله سید محمد امام ، امام جمعه ی شهرستان شوش در ابتدای خطبه ی دوم به زکات فطریه ی سال 1397 اشاره کرد و تصریح نمود : زکات فطره یا فطریه یکی از فروع دین اسلام است که درشب عید فطر باید از درآمد جدا شده و صبح اول وقت قبل از اقامه ی نماز می بایست پرداخت شود ؛ بر کسی که خودش فقیر نباشد واجب است برای خود و تمام کسانی که تحت تکفل او هستند زکات فطره بپردازد.
وی افزود : همچنین افرادی که خودشان فقیری را میشناسند و از نیازمندی او اطمینان دارند، میتوانند مبلغ فطریه را به او بپردازند. البته این افراد باید فقط طعام یا پول معادل آن را به فقیر بپردازند و چیزی غیر از طعام و پول مثل لباس و وسایل منزل پذیرفته نیست. همچنین کسانی که از سادات نیستند نمیتوانند زکاتشان را به سادات فقیر بپردازند. بنابراین شخصی که سید نیست، ولو همسر او سید باشد، نمیتواند زکاتش را به سید فقیر بدهد؛ چرا که ملاک فرد پرداختکننده است. همچنین فرد دریافتکننده اگر آقایی سید و فقیر باشد، او نمیتواند زکات فطرهی افراد غیر سید را دریافت کند. زکات فطره ی امسال برای هر نفر بر مبنای قوت غالب گندم مبلغ 5500 تومان و بر اساس قوت غالب برنج خارجی، مبلغ 15000 تومان اعلام شده است.
آیت الله امام سپس گریزی به بیانات اخیر مقام معظم رهبری زد و گفت : مقام معظم رهبری در سخنرانی اخیر خود به نام شهرستان شوش اشاره کرد و اظهار داشت : در دوران جنگ تحمیلی بهدلیل آن که ما سلاح دفاعی و توان موشکی نداشتیم، از شهرهای مرزی ما یعنی « اندیمشک ، شوش ، دزفول و اهواز تا تهران » را شبانه روز، زیر آتش موشکی خود قرار می داد اما اکنون با همت متخصصان جوان، ما به قدرت اول موشکی منطقه تبدیل شده ایم و دشمن می داند که اگر یک موشک بزند، با ده موشک پاسخ خواهد گرفت.
وی سپس به کار خداپسندانه ی خیرین مدرسه ساز اشاره کرد و تصریح نمود : انجمن خیرین مدرسه ساز که متشکل شده است از جمعی از خیرین ؛ خوشبختانه به لطف خداوند یکتا توانسته اند کارهای ارزشمندی خصوصا در سه سال اخیر انجام دهند که حاصل این تلاش ها چند مدرسه بوده که یا نوسازی شده اند و یا تعمیر و مرتب گردیده اند اما با توجه به این که تعدادی مدرسه را ساخته و یا تعمیر و مرمت نموده اند انتظار می رود تا قبل از آغاز سال تحصیلی جدید 40 درصد باقیمانده نیز تعمیر و مرتب و یا بازسازی شوند .
موضوع آخری که امام جمعه در خطبه ی دوم به آن اشاره ی کرد مسئله ی اشتغال جوانان یود که در این راستا خاطر نشان نمود : مسئول اشتغال را بارها گفته ام و هر باز در جراید نیز منتشر شده است ، کار با تشکیل کارگروه اقضصاد و یا اداره ی تعاون ، کار و رفاع اجتماعی به تنهایی به جایی نمی رسد و نیاز مبرم به تشکیل جلسات متعدد با حضور فرماندار و نماینده ی شهرستان شوش در مجلس شورای اسلامی است که می توانند دلسوزانه این معضل را برای همیشه ریشه کن نمایند .