تهیه و تنظیم ـ عباس کرم الهی
ساعت 13 روز جمعه 21 تیرماه 1398 همزمان با سالروز حمله به مسجد گوهرشاد و کشتار مردم به دست رضا خان و روز عفاف و حجاب ؛ نماز سیاسی عبادی و دشمن شکن جمعه به امامت آیت الله سید محمد امام در مصلی این شهرستان برگزار شد .
به گزارش شوش نیوز ؛ امام جمعه ی شهرستان شوش ضمن توصیه ی خود و نمازگزاران به رعایت تقوای الهی در این خصوص گفت : تقوا به معنای این که انسان برای خود سپری درست کند که «غریزه ی شهوانی و مقام پرستی» بر او غلبه نکند و اگه چنین شد می تواند خود را نگه دارد در غیر اینصورت هر کدام از این لغزش ها او را به پرتگاه سقوط می کشاند .
وی در ادامه خطبه ی اول را با توجه به این که فردا مصادف است با میلاد فرخنده ی امام هشتم شیعیان جهان به معرفی و فضائل آن حضرت اختصاص داد و تصریح نمود : با توجه به این که می گویند امام رضا(ع) ضامن «آهو ، شتر و دیگر حیوانات است» که به درستی می گویند اما در اصل ضامن الجنان و یا به عبارتی ضامن بهشت است که در این راستا حضرت امام جواد(ع) ، امام نهم و فرزند حضرت امام رضا(ع) می فرماید: « من زار قبر ابی بطوس غفر الله له ما تقدم من ذنبه وما تاخ /// هر کس پدرم را در طوس زیارت کند، گناهان گذشته و آینده اش بخشیده می شود .» عبدالعظيم حسني هم روايت كرده كه: شنيدم كه ابوجعفر جوادالائمه(ع) ميفرمود: «خداوند متعال بدن زائران پدرم را كه بهوسيله باران يا سرما و يا گرما رنج و زحمتي متحمل شده باشند، بر آتش جهنم حرام ميكند.»
خطیب نماز جمعه ی شهرستان شوش در ادمه به شیعیان چهارامامی و یا به عبارتی زیدیه پرداخت و در این خصوص یادآور شد : زیدیه یکی از فرقههای شیعه است که نامشان را از زید بن علی گرفتهاند. زیدیان برخلاف دوازدهامامیها، زید بن علی را بهجای برادرش محمد باقر امام پنجم میدانند و در امامت «علی بن ابی طالب(ع)، حسن بن علی(ع)، حسین بن علی(ع) و علی بن حسین(ع)» با دیگر شیعیان همنظرند. یحیی بن زید دیگر امام معروف زیدیه است. اسماعیلیه یکی دیگر از فرقههای مهم و مشهور شیعه است که در گذشته در مناطق مهمی از جهان اسلام چون مصر و بخشی از ایران، دارای حکومتها و قدرتهای متعددی بودند. اسماعیلیه تا امام ششم امام جعفر صادق(ع) را قبول دارند و بعد از آن حضرت ؛ فرزندش اسماعیل را امام میدانند . بعد از او به فرزند اسماعیل، محمد عقیده داشته، او را امام میدانند.
امام جمعه ی شهرستان شوش بعد معرفی شیعیان هفت امامی به برخی از فضائل حضرت امام رضا(ع) اشاره کرد و خاطر نشان نمود : مدتی از روزگار زندگانی امام رضا (ع )همزمان با خلافت هارون الرشید بود. در این زمان است که مصیبت دردناک شهادت پدر بزرگوارشان و دیگر مصیبتهای اسفبار برای علویان ( سادات و نوادگان امیرالمؤمنین) واقع شده است. در آن زمان کوششهای فراوانی در تحریک هارون برای کشتن امام رضا (ع ) میشد تا آنجا که در نهایت هارون تصمیم بر قتل امام گرفت؛ اما فرصت نیافت نقشه ی خود را عملی کند. بعد از وفات هارون فرزندش امین به خلافت رسید. در این زمان به علت مرگ هارون ضعف و تزلزل بر حکومت سایه افکنده بود و این تزلزل و غرق بودن امین درفساد و تباهی باعث شده بود که او و دستگاه حکومت, از توجه به سوی امام و پیگیری امر ایشان بازمانند. از این رو میتوانیم این دوره را در زندگی امام دوران آرامش بنامیم.
وی افزود : اما سرانجام مأمون عباسی توانست برادر خود امین را شکست داده و اورابه قتل برساند و لباس قدرت را به تن نماید و توانسته بود با سرکوب شورشیان فرمان خود را در اطراف واکناف مملکت اسلامی جاری کند. وی حکومت ایالت عراق را به یکی از عمال خویش واگذار کرده بود و خود در مرو اقامت گزید و فضل بن سهل را که مردی بسیار سیاستمدار بود ، وزیر و مشاور خویش قرار داد. اما خطری که حکومت او را تهدید میکردعلویان بودند که بعد از قرنی تحمل شکنجه وقتل و غارت, اکنون با استفاده از فرصت دودستگی در خلافت هر یک به عناوین مختلف در خفا و آشکار علم مخالفت با مأمون را برافراشته و خواهان براندازی حکومت عباسی بودند؛ لذا خیلی ها را با دادن پول وسوسه می کردند که از حضرت امام رضا دست بکشند .
آیت الله سید محمد امام در بخش پایانی خطبه ی اول به نتیجه ی حرام خواری اشاره کرد و گفت : امروز در کشور ایران اسلامی هزاران نفر جوان بیکار داریم و این بیکاری ها به خاطر آن است که بی حساب از بیت المال حرام خواری می کنند و نتیجه ی آن همین بالا بودند آمار بیکاری است .
امام جمعه ی شهرستان شوش خطبه ی دوم را به 21 تیرماه 1314 شمسی سالروز واقعه ی خونبار مسجد گوهر شاد و هفته ی عفاف و حجاب اختصاص داد و در این راستا اظهار نمود : يكي از پليدترين توطئههاي دشمنان اسلام در تاريخ معاصر، توطئهي كشف حجاب است. رضاخان كه با طرح كودتاي سوم اسفند 1299 و با حمايت و هدايت انگليسيها بر سر كار آمد ، درصدد اجراي تز اسلامزدائي و جايگزيني ارزشهاي ليبراليستي در جامعه بود. از مهمترين جلوههاي اين طرح، پديدهي كشف حجاب بود. براي آماده ساختن زمينهي كشف حجاب، مجلس، در ششم ديماه 1307 قانون متحدالشكل نمودن البسه را تصويب كرد كه بر اساس آن، پوشيدن كت و شلوار و كراوات و كلاه فرنگي، براي مردان الزامي شد. و حتی روحانیت را از پوشیدن لباس روحانی و عمامه منع کرده بود . تلاش هاي رضاخان، باعث شد تا عدهاي از زنان غربزده، بهويژه زنان درباري و دولتمردان، به صورت بيحجاب يا بدحجاب، در مجامع و معابر عمومي ظاهر شوند و مردم نيز تحت تأثير اختناق و ظلم رضاخاني، حساسيت لازم را از خود نشان ندادند.
وی افزود : در سال 1313 رضاخان عازم تركيه شد و با مشاهدي تغييراتي كه رژيم لائيك تركيه به رهبري مصطفيكمالآتاتورك در جهت غربي كردن جامعهي مسلمان تركيه اجرا كرده بود، تحت تأثير قرار گرفت و شديدتر از گذشته، در راستاي اسلامزدائي و بهويژه حجابزدائي گام برداشت. در بهمن 1313، در افتتاح دانشگاه تهران، به دختران دستور دادند كه بدون حجاب به تحصيل مشغول شوند. رضاشاه در آغاز اجرای برنامه های ضداسلامی خود، دستور داد درشکه چی های مشهد و رفتگران تهران کلاه شاپو (کلاه تمام لبه فرنگی) بر سر گذارند. اجرای این برنامه از ابتدا خرداد 1314، علاوه بر شایعات مربوط به کشف حجاب، در مشهد تلاطمی ایجاد کرد. سرانجام آیت الله قمی پس از مشورت با تعدادی از رجال و روحانیان، برای جلوگیری از کشف حجاب و استفاده از کلاه شاپو، در 9 تیر 1314 به تهران سفر کرد. محاصره ی محل اقامت ایشان در شهر ری از سوی حکومت، یکی از عوامل اصلی خشم و خروش مردم مشهد گردید و به کشتار بیرحمانه در مسجد گوهرشاد در 21 تیرماه انجامید. آیت الله قمی مدتی پس از این کشتار، به عتبات عالیات تبعید شد و مأموران شهربانی درصدد دستگیری دوستداران ایشان از جمله «شیخ محمدتقی بهلول» برآمدند. شیخ محمدتقی بهلول برای پیگیری اوضاع و جویا شدن از احوال شیخ قمی به مشهد رفته بود که مأموران شهربانی، در پی مداخله زائران و خدام برای فراری دادن وی، او را در صحن کهنه زندانی کردند. ولی مردم در صحن جمع شدند و با حمله به مأموران، ایشان را آزاد کردند.
خطیب نماز جمعه ی شهرستان شوش در تکمیل سخنان خود اظهار داشت : بهلول به مسجد گوهرشاد رفت و در آنجا به مبارزه خود ادامه داد. با اینکه شهربانی چندین بار وارد عمل شد و حکم متفرق شدن مردم را داد، نتیجه ای نگرفت تا اینکه به درخواست استاندار، فرمانده لکشر، مأموریت را به هنگ پیاده داد و آنها اطراف مسجد و حرم را محاصره کردند و تعداد زیادی از زوار (دو هزار نفر) را به قتل رساندند. در دوران کشف حجاب، بسیاری از بانوان که نمی خواستند بدون حجاب خارج شوند، در خانه ها ماندند و عده ای فقط شب ها رفت و آمد می کردند و در برخی خانه ها به ناچار حمام ساخته شد. کسانی هم که امکانات بیشتری داشتند، فرار را بر قرار ترجیح دادند و ترک دیار کردند. دو واژهی «حجاب» و «عفت» در اصل معنای منع و امتناع مشترکاند. تفاوتی که بین منع و بازداری حجاب و عفت است، تفاوت بین ظاهر و باطن است؛ یعنی منع و بازداری در حجاب مربوط به ظاهر است، ولی منع و بازداری در عفت، مربوط به باطن و درون است؛ چون عفت یک حالت درونی است، ولی با توجه به این که تأثیر ظاهر بر باطن و تأثیر باطن بر ظاهر، یکی از ویژگیهای عمومی انسان است؛ بنابراین، بین حجاب و پوشش ظاهری و عفت و بازداری باطنی انسان، تأثیر و تأثّر متقابل است.بدین ترتیب که هرچه حجاب و پوشش ظاهری بیشتر و بهتر باشد، این نوع حجاب در تقویت و پرورش روحیهی باطنی و درونی عفت، تأثیر بیشتری دارد؛ و بالعکس هر چه عفت درونی و باطنی بیشتر باشد باعث حجاب و پوشش ظاهری بیشتر و بهتر در مواجهه با نامحرم میگردد.
امام جمعه ی شهرستان شوش در پایان به فواید داشتن حجاب اشاره کرد: از نظر موفقيتهاي معنوي؛ حجاب بالهاي فرشته هاي زمين است ، زن پوشيده از بين خود و خداي خود ، خداوند را برگزيده است و از بين احکام دين و خواسته هاي نفس به احکام دين رو کرده است. از نظر مصونيت وآرامش زن ؛ زني که ديده نشود مورد طمع قرار نمي گيرد امنيت و آرامش خاطر از آثار بارز حجاب اسلامي است انسان در پناه محافظ، احساس آرامش بيشتري دارد پوشش ديني نيز نگهبان زن از نگاه هاي آلوده و آسيب هاي احتمالي است که به زن مصونيت و آرامش مي بخشد و هر چه اين پوشش کاملتر گردد درصد امنيت وحفاظت آن بالاتر مي رود و باعث حفظ بنيان خانواده بوده و نبودش باعث فحشا و تزلل خانواده است. یکی از دلایل کاهش تمايل جوانان به تشکيل خانواده به دلیل زیاد شدن زنان بي حجاب و بي بند و بار و آرايش کرده و عشوه گر است؛ چرا که زنان رنگارنگ و آرايش کرده در همه جا حاضر بوده و مردان با ديدن و ارضاء شدنشان کمتر به تشکیل خانواده فکر کرده و تصور می کنند با ازدواج خود را محدود خواهند کرد.و از طرفی هر چه حجاب بیشتر مورد توجه قرار گیرد فساد در جامعه کمتر می شود .