احمد معین
درهر سرزمین و فرهنگ مردمانش، روزهای خاصی در تقویم رسمی یا عرفی شان هست که شور و هیجان خاصی در جامعه به وجود می آورد و باعث می شود مردم به بازار بروند و لباس نوبرای خود و اسباب و اثاثیه جدید برای منزل بخرند .
کشور ما از این موضوع مستثنی نیست ، ایرانیان با فرهنگی برگرفته از سنن ایرانی و دین مبین اسلام ، زبان زد جهانیانند ، بطوری که هرجهانگردی که به ایران می آید کوله باری ازمیهمان نوازی ، فرهنگ ، انسان دوستی و محبت ما را با خود به ارمغان می برد .در فرهنگ ما روزهای خاصی نظیر اعیاد مذهبی فطر و قربان و جشن میلاد ائمه (ع) ، عید نوروز ، آغاز سال تحصیلی ، شب یلدا و....است که باعث شور و نشاط در بین مردم می شود و همه به فکر نو کردن خود می افتند . مثلا" برای شروع سال تحصیلی خانواده ها به همراه فرزندان خود به بازار می روند و لباس نو و لوازم التحریر می خرند ، در ایام اعیاد مذهبی باز هم بازار پذیرای مردم است تا نیازمندیهای آنها را بر طرف سازد.عید نوروز که همراه با آغاز بهار و تغییر فصل است در فرهنگ غنی ما ایرانیان در هر جای کره خاکی باشیم ، جایگاه ویژهای دارد وجامعه با شور و حال خاصی به استقبال بهار و سال جدید و عید نوروز میرود .
در بین ایرانیان از هر قومی که باشند آغاز سال جدید و عیدنوروز اهمیت خاصی دارد ، در اسفند ماه که به پایان سال ختم می شود و نوید بخش سال نو است ، خانواده ها آرام آرام راه بازار را در پیش می گیرند و بیشتر اوقات خود را در این مکان سپری می کنند ، یکی به فکر تهیه آجیل و میوه شب عید است تا هر وقت فامیل به رسم و سنت ایرانی ، اسلامی برای دید و بازدید و به جای آوردن صله رحم به منزلش آمدند ، به طور مفصل از آنها پذیرایی کند ، دیگری به فکر نوکردن اسباب و اثاثیه و وسایل منزل است تا سال نو را با تازگی شروع کند ،البته نباید فراموش کرد که خانواده هایی در جامعه ما زندگی می کنند که به دلیل مشکلات مالی توانایی خرید کردن را ندارند که وظیفه افراد توانمند است تا دست آنها را بگیرند بلکه مرحمی بر زخم زندگی شان باشد.
قبل ازشروع تعطیلات و سال نو همه در حال برنامه ریزی اند تا چگونه این روزها را سپری کنند ، کودکان در فکر چگونه خرج کردن عیدی های خود هستند ، پدر و مادر خود را برای دیدار از بزرگتر ها آماده می کنند یا به فکر برنامه مسافرت هستند ، در این بین گروهی از افراد جامعه هستند که جنب و جوش خاصی دارند ، آنها بازاریان هستند که از چند ماه جلوتر برای تهیه اجناس مورد نیاز مردم برنامه ریزی کرده اند تا علاوه برخدمات رسانی و اجر معنوی و تهیه اسباب راحتی همشهریان ، سودی عایدشان شود. همانطور که می دانیم .....الکاسب حبیب الله ..... کسی که دنبال کسب و کار حلال است دوست خداوند است ، پس فردی که در راه تجارت و کمک به خلق الله است جایگاه ویژه ای نزد پروردگار دارد؛ در تعالیم دینی ، ما را از گران فروش ، کم فروشی ....ویلٌ للمطففین...... و بد خلقی با مشتری برحذر داشته اند و بر مشتری مداری تأکید کرده اند . این روزها وقتی در بازار می گردی یا در دنیای مجازی سیر می کنی یا جراید و مجلات را مطالعه می کنی انواع آگهی و تبلیغات عجیب را مشاهده می کنی که گاها" اغراق آمیز یا دور از واقعیت است مثلا" تخفیف تا 50% یا فروش با زیر قیمت یا خرید همراه با جایزه و.... البته این روشهایی است که در کل دنیا باب است و همه جا برای جلب مشتری از تبلیغ و پخش آگهی استفاده می کنند ولی آنچه قابل توجه است ، حقیقت وانصاف فروشندگان است که نقش اصلی را در بازار دارد، پس درود بربازاریان و کاسبانی که هدفی جز کسب روزی حلال و رضایت پروردگارو بندگان خدا ندارند ، انصاف را رعایت می کنند و گران فروشی نمی کنند و تبلیغات حقیقی ارائه می دهند و اصل فروش زیاد و سود کم را سرلوحه کار خود دارند .