به قلم ـ عباس کرم الهی
از 18 مرداد سال 1394 تا 17 مرداد سال 1395 ، بیست و چهار نفر از فعالیت ترین خبرنگاران و گزارشگران ، اخبار و رویدادهای شهرستان شوش را به صورت « صوتی ، تصویری و متنی » پوشش داده و انتظار دارند یک روز توسط مسئولین به پاس قدردانی از آنها تقدیر به عمل آید .
در این گزارش ابتدا به ویژگی های خبرنگار و یا گزارشگری که قرار است روز یک شنبه 17مرداد 1395 ساعت 21:30 توسط مسئولین مورد تجلیل قرار گیرد اشاره می کنم :
یک خبرنگار یا گزارشگر باید رسانهای را که در آن کار میکند، بشناسد. از ظرفیت و کارایی آن آگاه باشد. ماهیت رسانه و توان خبررسانی آن باید برای او روشن باشد. اگر از خبرنگاری بپرسند خبری را که تهیه کردهای برای چه رسانهای است؟ (رادیو، تلویزیون، یا مطبوعات) باید پاسخ دقیق او منطبق باشد با شناختی که از هر کدام از رسانهها دارد.
هر چه شناخت خبرنگار از رسانهای که در آن کار میکند بیشتر باشد، دقیق تر عمل خواهد کرد. نگاه بی اعتنا و بیان سرد و مصنوعی برخی از خبرنگاران و در نتیجه گزارش خنثی یا کم اثر آنها ناشی از ضعف شناخت از توان رسانهاست. امروز خبرنگاران بزرگ «رسانه» را «قدرت» میدانند و با این دیدگاه وارد عرصه خبر و خبرنگاری میشوند. بنابراین خبرنگار باید رسانه را بشناسد، بعد برای آن کار کند.
خبرنگار باید تفاوت «خبر» و «رویداد» را بداند و از سیر تحول یک «رویداد» به «خبر» آگاه باشد. اگر از خبرنگاری بپرسند «خبر چیست؟» او باید از جایگاه یک صاحب نظر و یک کارشناس خبر اظهار نظر کند؛ نه این که کلمات حفظ شدهای را باز گوید با این گمان که خبر را تعریف کردهاست. خبرنگاری که خبر را نمیشناسد، چگونه میتواند به صحت و جامعیت آن پی ببرد؟ شناخت خبر مستلزم شناخت اوضاع سیاسی جهان و جامعهاست.
چهره و لحن گفتار برخی از خبرنگاران در جلوی دوربین نشان از بیگانه بودن آنها با عمق خبری است که در صحنه آن قرار دارند. خبرنگار باید بداند که مخاطب و بیننده خبر تا چه اندازه برای شنیدن و دیدن گزارش خبری او حساس و هوشیار است. هر چه شناخت خبرنگار از خبر بیشتر و از نیازها و حساسیتهای مخاطب آگاه باشد، در تهیه و تولید و نگارش و بیان خبر دقیق تر عمل میکند.
خبرنگار باید خبرگزاریهای مختلف جهان به ویژه غولهای خبری جهان را بشناسد. این شناخت به نگاه و فکر او وسعت میبخشد. وقتی به راز موفقیت خبرگزاریهای جهان پی برد و دانست که همه چیز در گرو عملکرد درست خبرنگاران آنها بودهاست، به جایگاه و حساسیت کار خود بیشتر پی میبرد.
مهارت ارتباطی از دیگر ویژگیهای خبرنگار است. ارتباط با همه چیز و همه کس، تقریباً بدون محدودیت. خبرنگار باید بتواند خود را با صحنه تصادف، زلزله، سیل، آتش سوزی، جنگ، جشنهای ملی و مذهبی، مراسم ویژه، راهپیماییها و نمونههای مرتبط وفق دهد و مرتبط سازد. همچنین بتواند با کودک خردسال، نوجوان، جوان، پیر، کارگر و کارمند، هنرمند، قهرمان، دانشمند، افراد مثبت و منفی ارتباط برقرار کند. او باید بتواند هم با دختر خردسالی که تازه به مدرسه وارد شده گفتگو کند و هم با پیرزن ۹۰سالهای که در خانه سالمندان دوران سخت زندگی خود را سپری میکند، هم کلام شود. خبرنگار این مهارت ارتباط کلامی و غیر کلامی را باید بیاموزد.
آشنایی با نگارش و تنظیم خبر، خبرنگار را در نوشتن متن خبر یا مخابره آن موفق میکند. امروزه خبرگزاریها و رسانهها و بخشهای ممتاز خبری به کلمات و واژهها و عبارتهای خبری بسیار توجه دارند. بار روانی برخی از کلمات تأثیر ویژه دارند. نگارش درست و بدون غلط و رعایت زبان معیار و ایجاز در جمله بندی مهارتی است که خبرنگار باید با آن آشنا باشد. همراهی و هماهنگی کلمات و تصاویر، نگارش خبر را دقیق تر میکند. رعایت سه کلمه برای هر ثانیه تصویر و انتخاب بهترین و مؤثرترین کلمه به تصاویر خبری جذابیت میبخشد. تنظیم خبر نیز اولویت بندی مفاهیم خبری براساس اهمیت هر مفهوم است که خبرنگار در این زمینه بخشی از کار را برعهده دارد.
خبرنگار می بایست تسلط بر بیان داشته باشد :
بیان مناسب و صدای مناسب و لحن خبری و غیرمصنوعی از دیگر ویژگی های خبرنگار است. تنفس درست، جنس صدا و استفاده درست از صدا و انتخاب لحن مناسب برای بیان، از مهارتهای خبرنگاران آموزش دیدهاست. برخی از خبرنگاران صدای خبری مستقلی دارند که مخاطبان به آن صدا و شیوه بیان علاقه مند هستند. خبرنگار برای دستیابی به بیان نافذ خبری باید جدی باشد و تلاش کند.
چیرگی بر احساسات:
خبرنگاران موفق رسانههای بزرگ در گزارشهای خبری تسلیم احساسات خود نمیشوند. همدردی و همدلی با مخاطب با احساساتی شدن متفاوت است. فراموش نشود که حضور خبرنگار در صحنه خبر برای عینیت بخشیدن به خبر است؛ نه تحریک احساسات. مردم نیازی به دیدن صحنههای احساس خبرنگار ندارند؛ آن چه آنها میخواهند دقت، صحت و جامعیت خبر در اسرع وقت است.
بداهه گویی :
بداهه گویی، مهارت ممتاز گفتاری است که خبرنگار بر اثر مطالعات و تمرینهای بیانی به آن میرسد. گاهی لازم است خبرنگار از متن آمادهای که تهیه کردهاست جدا شود و از خود چیزی بگوید. این لحظات غافلگیر کننده که کم نیستند، مهارت زبانی خبرنگار یا عجز او را آشکار میکنند. خبرنگار باید برای اینگونه صحنهها آماده باشد.
عشق به خبرنگاری است که خبرنگار را استوار نگه می دارد :
عشق به خبر و خبرنویسی در فردی که به این حرفه رو آورده و الفبای خبرنگاری عجین شده است ، هر لحظه منتظر دریافت خبر است و شب و روز برایشان فرقی ندارد و هر جا که ضرورت وجود خبرنگار را احساس کنند در کمترین فرصت خود را به محل برسانند تا قبل از دیگران خبر خود را منتشر کنند ، اما باید خبرنگار بداند که برای تنظیم خبر به خود اجازه ندهد که اطرافیان در تنظیم خبرش تأثیر بگذارند .
و اما سخنی با مسئولین شهرستان شوش :
گاهي در جامعه ما از سختي كار خبرنگاران سخن به ميان ميآيد و هركس در حد شناخت خود از اين شغل پردردسر، پراسترس و پرتنش و نيز شغلي كه گاهي با وجود سختيهاي كشندهاش شور و شيريني را نيز به همراه دارد، سخن ميگويد.
ولي تا زماني كه افراد در اين جايگاه قرار نگيرند و با سختيهاي آن دست و پنجه نرم نكنند كسي اين شغل پرمشغله، سخت و كم درآمد را لمس نميكند.
خبرنگاران مشكلات اجتماعي را جستجو ميكنند، به واقعيتهاي تلخ پي ميبرند، مسائل و نيازهاي جامعه را درك ميكنند و براي انتشار آن خود را مسئول ميدانند و چون رابط بين مردم و مسئولان هستند نميتوانند بيتفاوت باشند و غفلت بورزند در نتيجه با قلم خود به جنگ كاستيها، سهلانگاريها و كمبودهاي موجود ميروند و گاهي هم در اين راه تنبيه و تحقير می گردند که در نیمه دوم سال 1394 و نیمه ی اول سال 1395 سه نفر از خبرنگاران شهرستان شوش پایشان به دادگاه هم کشیده شد ، ولي باز دست از كار رسالت خود برنداشته و هم چنان در راستاي آباداني و اطلاعرساني ميتازند. با تمام اين احوالات كمتر مسئولي است كه به ياد خبرنگار و مشكلات پيش روي او و خانوادهاش باشد، ولي با شهادت شهيد محمود صارمي خبرنگاران هم روزي براي خود داشته و ميتوانند پس از يك سال « كار، تلاش، نقد و گراميداشت مسئولان، مقام و جايگاه خود را ارج نهاده و در كنار مشكلات شهرستان يا استان به ياد مشكلات خود نيز باشند ، چون اگر مسئولی از خبرنگاری تجلیل کند در واقع به خاطر « تلاش یک ساله ی خبرنگار » از وی قدرانی می کند .
تا این لحظه مهندس نجاتی فرماندار و رشید هدایت خواه رئیس اداره ی ورزش و جوانان به منظور تجلیل از 24 خبرنگار و گزارشگر فعال ، هدایای نقدی خود را به اینجانب تحویل داده اند تا به صورت مساوی به صورت کارت هدیه بین آنها اهدا شود .
انتظار دارم سایر مسئولین شهرستان شوش از جمله « دکتر سید راضی نوری نماینده ی شهرستان شوش در مجلس شورای اسلامی ، شریف احمدی رئیس اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی ، سرهنگ بهاروند فرماندهی نیروی انتظامی ، سرگرد کریم بابایی فرماندهی ناحیه ی مقاومت بسیج ، مهندس ملک زاده مدیر جهاد کشاورزی ، علی سرپرست ، سید جمیل موسوی و پورهاتف بخشدران سه بخش و شهرداران و شوراهای اسلامی پنج شهر « شوش ـ فتح المبین ـ حر ـ شاوور و الوان » ، مهندس جلیزی رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ، مجتبی دیناروند مدیر اداره ی آموزش و پرورش ، رشیدی رئیس پشتیبانی سوادآموزی ، الوار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران ، فرامرز بهرامی رئیس اداره ی صنعت ، معدن وتجارت ، محمد میاحی رئیس اتاق اصناف ، سید ناصر حسینی رئیس اداره ی تعاون ، کار و رفاه اجتماعی ، روشن رئیس اداره ی تأمین اجتماعی ، حجت الاسلام علی سپهوند رئیس اداره ی تبلیغات اسلامی ، عباس رضایی رئیس کتابخانه های عمومی ، مهندس توحیدی رئیس اداره ی مخابران ، رامین کیانی رئیس اداره ی بهزیستی ، مهندس حاجی کلی رئیس اداره ی محیط زیست ، ساعدی رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) ، مهندس حسن رضایی رئیس مرکز آموزش فنی و حرفه ای ، مهندس دزفولیان مدیر عامل شهرک صنعتی ، دکتر اسد بیگی مدیرعامل شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه ، مهندس مقدم مدیر عامل گروه صنایع کاغذپارس و ..... به پاس یک سال تلاش ، با حضور در همایش روزخبرنگار از این قشر زحمت کش تجلیل کنند .