به قلم ـ استاد جعفر دیناروند
نگاه به مقاطع مختلف شوش، راهی درست برای شناخت محسوب شدن است.دلسوزان را به حال خود رها کردن،صواب نیست که ظلمی مضاعف بر مردمانی است که کوشاترین بودند.آن هایی که قبل از تاریخ در این سرزمین می زیستند و ما از آن ها بی خبر بودیم.
یعنی در شوش خبرها بود.مردمانی در این بخش از مملکت زندگی می کردند که با تکیه بر نیروی کار خود، تولید کننده و ثروتمند بودند.زمین مناسب را قدر می دانستند و وفور آب را نعمتی برای آبادانی در نظر می گرفتند.
افرادی تنومند، با قدهایی برافراشته، موهایی بلند با برابری مرد و زن در کشت و کار، دامداری را نیز رونق می دادند.آن ها، خودکفایی را معنا و وابستگی را در عمل نهی نمودند.آن ها اجداد ما بودند که زمانی در این شوش عزیز زندگی می کردند.
حسادت ها مانند طوفان هایی بی رحم قد علم کردند و در همسایگی و حقارتی وصف ناشدنی، متوجه این سرزمین شدند.در شوش خبرها بود.حمله کردند و کشتند و انسانیت را لگدمال نمودند. تلی از خاک و کشته هایی از جنس انسان برجای گذاشتند تا بار دیگر توحش را معنا کنند.پدران و مادران ما را بدون هیچ خصومت از پیش تعیین شده ای،مورد تاخت و تاز قرار دادند و از دم تیغ گذراندند.
جنایت این جماعت در تاریخ ماندگار شد و گرچه پیش از تاریخ بود اما آثار آن تا به امروز باقی ماند.خبرها را گیرشمن به نسل امروز منتقل کرد که ای مردم شوش، من در اکتشافات باستانی خود، ظلم بر گذشتگان شما را یافتم. من به شما می گویم که در شوش خبرها بود.شهری آباد با مردمانی سخت کوش و تولید کنندگانی پاک و یاری دهنده که از آب شاوورش بیشترین استفاده و از خاک مناسبش بهترین برداشت ها،نمودند.آن ها اهل جنگ و کشتار نبودند.
در شوش پیش از تاریخ،خبرها از صلح بود و صفا، جلا دهنده روح و روان محسوب می شدند. مردمان آن تمدنی انسانی ساختند که زیربنای آن انسانیت بود.نه به دیگران طمع ورزی داشتند و نه مرزها را گذر می نمودند.آن ها وابسته به خود بودند.در شوش خبرها به حدی بود که گیرشمن، یافته های خود را در کتابی خاص منعکس نمود تا این بخش از تاریخ شوش فراموش نشود.او فراموشی شوش پیش از تاریخ را یک ظلم نابخشودنی قلمداد کرد.
تایید این اکتشافات با وضعیت امروز شوش در آب و زمین،همخوانی دارد.بخشی از جلگه خوزستان و رودهای کرخه و دز و شاوور همچنان موجودند.گرچه ظلم به این سه رودخانه در طول تاریخ هم ناگفته های بسیاری دارد اما موجودیت آن ها،مهر صحتی بر آبادانی آن زمان شوش است.
در شوش خبرها بود.این بود در مقاطع دیگری از موجودیت شوش نیز قابل تسری است.در شوش باستان که افتخار تاریخی و تمدنی ایرانیان بلکه جهانیان است تا دوره اسلامی که نماد آن کشف مقبره دانیال پیغمبر و البته نکاتی مخفی در بیان، قابل ارائه است.
شوش قدیم و در سکوت مانده نیز دارای خبرها بود.حمله متفقین به ستون های کاخ آپادانا و منفجر کردن این بقایا با دینامیت، ظلم دیگری بود که مبنای آن، حسادت و حقارت دشمنان این مرز و بوم به خصوص شوش عزیز بود.در شوش خبرها بود.خبرهایی که .....