عباس کرم الهی
وقتی می گوییم سرباز گمنام شاید برای برخی که اطلاع ندارن این فرضیه در ذهنشان خطور کند که خبرنگاران همان سربازان گمنامی هستند که نظرات و انتقادات مردم را به مسئولین و عملکرد مسئولین را به مردم منعکس می کنند .
اما سرباز گمنامی که مد نظر من است ، سرباز امام زمان (عج) است که برای برقراری امنیت ، آسایش و آرامش هر ایرانی جان خود را بر کف دست گرفته و کاری می کند کارستان که همه بر این می اندیشند که این امنیت را فقط نیروی انتظامی متحمل می شود ، در حالی که در رأس هرم نیروهای مخلص اطلاعاتی و امنیتی وزارت اطلاعات هستند که عنوان سربازان گمنام را با خود یدک می کشند .
در ادامه ابتدا مطالبى در جهت ويژگى هاى نيروهاى اطلاعاتى و امنيتى از منظر اسلام بيان مى شود و سپس به صورت مختصر روند شكل گيرى وزارت اطلاعات پس از انقلاب اسلامى ارائه مى گردد : كار اطلاعاتى ، تجسس ، كسب اخبار سرّى ، كشف مجهولات ، دشمن يابى و و ابزار و شيوه آن نيز بيشتر اوقات امورى است كه به كارگيرى آنها در شرايط عادى براى هر كسى جايز نيست .
اسلام با جديت تمام بر اخلاق نيك نيروهاى اطلاعاتى در نظام اسلامى تاءكيد فراوان دارد و آنها به مناسبت وظايف حساسى كه در نظام اسلامى به عهده دارند ، بايد متصف به صفات و ملكات خاصى باشند تا حسن انجام اين وظايف را بر آنها ممكن سازد . چنانكه امير مؤ منان صلوات الله عليه در عهدنامه خويش به مالك اشتر ، به اين امر سفارش د كرده ، مى فرمايد : ( فَوَلِّ عَل ى اُمُورِكَ خَيْرَهُمْ ، وَ اخْصُصْ رَسائِلَكَ الَّتى تُدْخِلُ فيها مَكائِدَكَ وَ اَسْرارَكَ بِاَجْمَعِهِمْ لِوُجُودِ صالِحِ الاَْخْلا قِ ) كارهايت را به بهترين ماءموران خويش بسپار و نامه هاى محرمانه ات را كه حاوى طرحها و اسرارت مى باشد ، در اختيار كسى بگذار كه داراى جامعترين و اساسى ترين اصول اخلاقى باشد . اينك به برخى از اين صلاحيتهاى اخلاقى اشاره مى كنيم :
1 ـ خدا ترسى و فروتنى : ( وَ تَفَقَّدْ اُمُورَ مَنْ لا يَصِلُ اِلَيْكَ مِنْهُمْ مِمَّنْ تَقْتَحِمُهُ الْعُيُونُ ، وَ تَحْقِرُهُ الرّجالُ ، فَفَرِّغْ لاُِولئِكَ ثِقَتَكَ مِنْ اَهْلِ الْخَشْيَهِ وَ التَّو اضُعِ فَلْيَرْفَعْ اِلَيْكَ اُمُورَهُمْ ) در امور آنان كه به تو دسترسى ندارند و مردم به آنها با ديده تحقير مى نگرند ، بررسى كن و براى اين كار نيروهاى مخفى مورد اطمينان كه خدا ترس و متواضع باشند ، برگزين تا وضع آنان را به تو گزارش دهند .
2 ـ راستگويى و وفادارى : ( ثُمَّ تَفَقَّدْ اَعْمالَهُمْ ، وَ ابْعَثِ الْعُيُونَ مِنْ اَهْلِ الصِّدْقِ وَ الْوَفاءِ عَلَيْهِمْ ) با فرستادن ماءموران مخفى راستگو و با وفا كارهاى آنان را زير نظر بگير .
3 ـ امانتدارى و حق گويى : ( ثُمَّ لا تَدَعْ اَنْ يَكُونَ لَكَ عَلَيْهِمْ عُيُونٌ مِنْ اَهْلِ الاَْمانَهِ وَ الْقَوْلِ بِالْحَقِّ عِنْدَ النّاسِ فَيَثْبُتُونَ بَلاءَ كُلِّ ذى بَلا ءٍ مِنْهُمْ لِيَثِقَ اُولئِكَ بِعِلْمِكَ بِبَلائِهِمْ ) ماءمورانى امين و حقگو ميان مردم بگمار ، تا از حسن خدمت ماءموران و كارمندانت براى تو خبر بياورند و به شكلى عمل كن كه مطمئن باشند تو از حسن خدمت آنها خبردارى و قدر دان آنها هستى . به صورت كلى از نظر اسلام و سيره يك نيروى اطلاعاتى لازم است همه خصوصيات و خصلت هاى پسنديده اى كه يك فرد مومن خدا باور و خدا ترس بايد داشته باشد در مرتبه و درجه بالاتر و كامل ترى بايد در يك نيروى اطلاعاتى موجود باشد . كار اطلاعاتى وظيفه اى سنگين و خطير و در عين حال براى حفظ و دفاع از امنيت و منافع و مصالح كشور و نظام اسلامى بسيار حياتى و ضرورى و ارزشمند است و همين امر مى طلبد كه نيروى اطلاعاتى از ضريب ايمان و تقوا و احساس مسئوليت بالائى برخورد باشد تا بتواند اين رسالت حساس را به خوبى به انجام برساند . علاوه بر خصوصيات فوق يك نيروى اطلاعاتى به دليل نوع كار و ماموريتش بايد به نكات ذيل بيش از ديگران توجه و دقت داشته باشد :
4 ـ نسبت به حيثيت و آبروى افراد حساس باشد و اعتبار آنها را به صرف گمان و توهم و احتمال از بين نبرد .
5 ـ تقوا و خود سازى او در حدى باشد كه عدل و انصاف را در هرحال و در مورد همه رعايت كند و اختلافات شخصى و تصفيه حساب هاى فردى را در حوزه مسئوليت خود از مسائل شغلى و كارى جدا نمايد و از موقعيت حساس خود سوء استفاده ننمايد .
6 ـ نسبت به دنيا و تعلقات آن دلبستگى نداشته باشد و دنيا طلب نباشد و گر نه با تطميع و وعده مال و منال و پست و مقام و موقعيت فريب مى خورد و در حفظ اسرار و موضوعات محرمانه خيانت ميكند و مطالب محرمانه و گاه امنيتى را در اختيار دشمنان و بيگانگان قرار مى دهد .
7 ـ بايد در كم سخن گفتن تمرين و كوشش داشته باشد و پر گو نباشد تا بى اختيار و نا خواسته چيز هائى را كه نبايد بگويد بر زبان نياورد و اسرار را فاش نسازد .
8 ـ چون نوع كار و وظيفه او اقتضاء مي كند كه گمنام و نا شناخته باشد و خدمات و انجام وظيفه او در معرض ديد و نگاه مردم نباشد و به طور طبيعى كسى از خدمات و كارهاى خوب او قدر دانى و سپاسگزارى نمى كند ، اين موضع او را ناراحت و غمگين نسازد و بداند كه همه تلاش و خدمات صادقانانه و خالصانه او در محضر خداوند و امام زمان (عج) - است و اجر و پاداش او محفوظ است و ضايع نمى گردد .
بديهى است كه نيروهاى اطلاعاتى در نظام اسلامى لازم است همواره به چنين صفتها و صلاحيت هايى آراسته باشند و اگر فاقد يكى يا تعدادى از آنها هستند ، در پى كسب آن برآيند ، تا در انجام وظايف خطير خود پر توانتر شده و كار برايشان آسانتر گردد .
با پيروزى انقلاب اسلامى ساواك و دستگاهاى اطلاعاتى رژيم پهلوى منحل گرديد و نيروهاى مردمى در محله ها ، كلانترىها ، مساجد و مراكز پيشآهنگى و كانونهاى جوانان كميتههاى مردمى تشكيل شدند . هر كميته هم در حد خودش ضمن كارهاى امنيتى جارى به جمعآورى اطلاعات مىپرداخت و عمدتا در زمينه اطلاعات داخلى واحدى در هر كميته به نام واحد اطلاعات شكل گرفته بود .
به دليل عدم تمركز و هماهنگى ، نهادهاى مختلف همچون سپاه پاسداران ، اداره اطلاعات نخست وزيرى ، كميته هاى انقلاب ، قضات و . . . براى خود كار اطلاعاتى مىكردند . پس از گذشت يكسال از پيروزى انقلاب عملا امور اطلاعاتى و امنيتى گسترده و گستردهتر مىشد و پراكندگىها و تداخلهايى كه به طور طبيعى از اين پراكندگىها نشات مىگرفت در كارها اخلال ايجاد مىكرد . از اين رو دفتر اطلاعات نخستوزيرى با ابتكار شهيد رجايى شكل گرفت . و امور اطلاعاتى ميان سپاه و ارتش و كميته و شهربانى تقسيم گرديد .
سرانجام لايحه تشكيل وزارت اطلاعات در سال 1362 تهيه و مورد تصويب مجلس قرار گرفت و حجت الاسلام والمسلمين محمد محمدى رى شهرى به عنوان اولين وزير اطلاعات جمهورى اسلامى تصدى اين وزارتخانه را برعهده گرفت .
اکنون پس از سپری شدن 32 سال از تأسیس این وزارتخانه و با پیشرفت تکنولوژی و ارتباطات شاهد اقتدار سربازان گمنام امام زمان (عج) در سطح کشور ـ استان خوزستان و شهرستان شوش هستیم .
این مقاله به بهانه هفته ی سربازان گمنام و به منظور تجلیل از این قشر تلاشگر در شهرستان شوش است که هر نا امنی را بدون این که باعث رعب و وحشت برای روستا نشینان مرزی و یا شهروندان شوش شود ، در نطقه خفه می کنند .
لذا جا دارد به عنوان مدیر مسئول پایگاه خبری تحلیلی شوش نیوز این این سربازان گمنام امام زمان(عج) در شهرستان شوش تقدیر ویژه را خود را داشته باشم .