شهلا حجازی ـ خبرنگار شوش نیوز
با توجه به این که قرار بود از روز دوشنبه 11 اسفند ، نخستین جشنواره داخلی نمایش های پلاتویی انجمن هنرهای نمایشی شوش با اجرای نمایش به من دروغ بگو آغاز به کار نماید ، شروع این جشنواره به روز دوشنبه 17 اسفند موکول گردید .
در این راستا نمایش مسیر عشق نوشته و کار عباس کرم الهی کاری از گروه تئاتر اندیشه روز سه شنبه 19 اسفند در پلاتوی تالار نیایش اجرا می شود .
به همین منظور در یکی از جلسات میزان سن این نمایش حاضر شدیم و با کارگردان نمایش گفت و گویی کوتاه انجام داده ایم که در زیر آمده است :
ـ لطفا از نحوه ی پیشرفت کار بگوئید ، قبلا این نمایش با تعداد بازیگر بیشتری اجرای عمومی شده بود اما حالا تعداد بازیگران صحنه ای به 10 نفر هم نمی رسند ؟
ـ در سری اول علاوه بر بازیگرانی که ایفای نقش می کردند ؛ تعدادی کاراکتر در حین تمرینات حذف گردید به طوری که در مدت زمان اجرای عمومی کار در حد 65 دقیقه بسته شد ، اما چون فضای سن پلاتو نسبت به سالن اصلی ظرفیت تعداد بازیگر زیاد را ندارد ، لذا بر آن شدیم قسمت هایی از متن نمایش را طوری حذف کنیم که لطمه ای بر ساختار ، اسکلت بندی و موضوع نمایش نخورد و در نتیجه ( همراهان اول تا چهارم ، سیاهپوشان اول تا چهارم ـ ارغون و جعفر )راکنار گذاشته و در مجموع 10 نفر از کل بازیگران کلامی و بدون کلام حذف شدند و از طرفی هم چون « داریوش پارسا ـ محمدجواد بابایی ـ پیمان علوی ـ کوثر غزی ـ پریا علوی ـ محدثه بیاتیانی ـ ابوالفضل بابایی ـ سجاد لطیفی ـ عیسی کرملاچعب و ...... » هر کدام به دلایلی کنارگیری نمودند ، چاره ای جز این نبود .
ـ با این وجود خلعی در شخصیت های نمایش به وجود نیامده است ؟
ـ همه مرا می شناسند که متکی به بازیگران چهره نبوده ام و هر وقت به بن بست رسیده ایم باز راه و روشی برای رهایی از بن بست را پیدا کرده ایم و هیچوقت نا امید و مأیوس شدن در کارمان نبوده است .
ـ در صورت امکان عوامل فنی و بازیگران نمایش را معرفی کنید ؟
ـ با کمال میل ، ابتدا بازیگران را به ترتیب اجرای نقش معرفی می کنم : جواد سرخه « هاشم » ـ مونا لیاقتمند « طوبی » ـ امید رضا چنانی « مراد و رزمنده ی سوم » ـ امین نظری نیا « سید رسول » ـ کاظم شوهانی « سیدعلی » ـ ابراهیم حاتمی زاده « رزمنده ی اول » ـ میلاد دیناروند « رزمنده ی دوم » و مصطفی بیاتیانی « سید حسین »
عوامل فنی : رضا ذاکری « سرپرست نمایش مسیر عشق » ـ میلاد دیناروند « دستیار کارگردان » ـ شهلاعبدالی« منشی صحنه » ـ سلیمه داقری« هماهنگ کننده » ـ جواد سرخه «مدیر تدارکات» ـ مدیرصحنه « امیدرضا چنانی » و آرمین فرهمند « افکتور و نورپرداز » .
ـ آیا در کارهای بعدی از بازیگرانی که نسبت به کار و تعهداخلاقی خود پایبند نیستند استفاده می کنید ؟
ـ آن دسته از بازیگرانی که در زمان نیاز به آنها مشخص شود عذر موجه دارند در کارهای بعد ی از آنها استفاده می گردد ، اما بازیگرانی که به بهانه های غیر قابل قبول از گروه کنار رفته و فعالیت خود را با دیگر گروه ها انجام می دهند به هیچ عنوان از وجود آنها استفاده نخواهیم کرد .
ـ مشکلات تئاتر شوش را در چه می بینید ؟
ـ مشکلات که زیادند ، اما اگر بخواهم اولویت بندی کنم ؛ به دو موضوع عمده اشاره می کنم ، ابتدا حرمت شکنی ها و کوچک شمردن پیشکسوتانی است ، آنهایی که خاک صحنه خورده اند و جوانی خود را در این راه هزینه کرده و موی و محاسن را سپیده نموده و اما همچنان راست قامت ایستاده و فعالیت می کنند ، در مقابل همین پیشکسوتان در بعضی مواقع مورد اذیت و آزار روحی قرار می گیرند ؛ به طور مثال ؛ وقتی یک پیشکسوت در مقام کارگردان به خاطر بی نظمی ها و حضور نیافتن بازیگری در جلسات تمرین وی را مستحق تذکر کتبی یا شفاهی بداند ، بازیگر وقتی بستر را در سایر گروه مناسب تر ببیند ، گروه خود را رها کرده و به سایر گروه های ملحق می شود و وقتی که نه اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی و نه انجمن هنرهای نمایشی ، سایر سرپرستان و کارگردانان گروه ها را ملزم به استفاده نکردن از چنین بازیگری نمی کند ؛ آن بازیگر به خیال این که فکر می کند کاری را که شخصاً انجام داده بی نقص است ، در روزهای آینده گستاخ تر شده و بیش از پیش حضور بزرگان تئاتر را مانعی برای پیشرفت خود می داند .
و اما دومین موضوعی که می خواهم به آن بپردازم ؛ به کار نبردن ادبیات عامه پسند توسط بعضی از اعضای اتاق فکر انجمن هنرهای نمایشی به هنگام مراجعه ی بازیگران و یا کارگردانان است که باعث دل سردی و فاصله گرفتن برخی از هنرمندان می شود . در واقع اشخاصی باید در اتاق فکر انجمن هنرهای نمایشی قرار بگیرند که خود بزرگ بین نباشند و به عبارتی الگوی برای دیگران باشند ؛ تند خویی و تند برخورد کردن با هنرمند کار شایسته ای نیست .
ـ مدت هاست که شخصا بازی نکرده ای آیا احتمال می رود که دوباره به عنوان بازیگر فعال باشی ؟
آخرین باری که به روی سن رفتم به سال 1392 در نمایش قهوه خانه ی مه سی بود و اگر هم بعد از آن بازی نکرده ام به خاطر چند بار عمل جراحی ناشی از سانحه ی رانندگی بوده و احتمال دارد سال آینده باز به روی سن بروم .
ـ و اما سئوال آخر ؛ نظرتان در مورد اجرای طنز چیست ، باشد یا نباشد ؟
اجرای نمایش طنز اگر طبق دستور العمل شورای عالی فرهنگی ایران ؛ به قومیتی توهینی وارد نشود یا هتک حرمت به مقدسات و یا نظام مقدس جمهوری اسلامی در آن نباشد و از طرفی لوده بازی نباشد بلامانع است اما در کل به نظر من چون شوش یک شهر مذهبی در سطح کشور و عشایری در سطح استان خوزستان است در انتخاب نمایش و یا رد کردن می بایست « حب و بغض و تعارف » را کنار گذاشت و به کارهایی پروانه ی نمایش داده شود که از نظر کیفی آنقدر بالا باشد که مشکلی به عنوان عدم حضور تماشاگر را نداشته باشیم و در حالی که کار می بایست قوانین و مقررات را رعایت کند اما آنقدر هم کارها کاملا تخصصی نباشند که مخاطب برای دیدن آنها وقت نگذارد ، به هر جهت یک کار علاوه بر سه ماه وقت صرف کردن ، هزینه هایی ناشی از مصرف برق را با خود همراه دارد و اکر گیشه و فروش بلیط برای کارگردان مهم و ملاک نباشد نه درصدی از هزینه ی مصرف برق تأمین می گردد و نه بازیگر مبلغی به عنوان دستمزد گیرش می آید .