تهیه و تنظیم ـ عباس کرم الهی
بعد از اذان ظهر روز جمعه 26 مردادماه 1397 ، نماز جمعه ی شوش به امامت حجت الاسلام عبدالرزاق عفری در مصلای این شهرستان برگزار شد .
به گزارش شوش نیوز ؛ امام جمعه ی موقت شهرستان شوش سالروز شهادت پنجمین مهر سپهر امامت ، حضرت امام محمد باقر(ع) تسلیت گفت و در این خصوص خاطر نشان نمود : امام محمد باقر(ع) فرزند امام سجاد(ع) و نوه امام حسین (ع) است. مادر وی ام عبدالله، دختر امام حسن مجتبی(ع)، است. چون نسب امام محمد باقر (ع) هم به امام حسن(ع) و هم به امام حسین(ع) میرسد، به او لقب «هاشمیٌ بین هاشمیین، علویٌ بین علویین و فاطمیٌ بین فاطمیین دادند.؛» و ملقب به باقرالعلوم می باشد .
به گزارش شوش نیوز ؛ حجت الاسلام عبدالرزاق عفری به جنبش پدید آمده توسط آن حضرت در دوران ضعف بین امیه در درگیری با عباسیان اشاره کرد و عنوان نمود : امام پنجم شیعیان است. او حدود ۱۹ سال امامت شیعیان را بر عهده داشت. دوره امامت امام محمدباقر(ع) با ضعف دولت بنیامیه و درگیری آنان با عباسیان بر سر قدرت همزمان بود. امام باقر(ع) در این دوره، جنبشی علمی پدید آورد که در دوره امامت فرزندش امام جعفرصادق(ع) به اوج خود رسید. گفتهاند که امام باقر(ع) در « علم، زهد، عظمت و فضیلت »، سرآمد بود.
وی افزود : از آن حضرت روایات بسیاری در زمینههای « فقه، توحید، سنت نبوی، قرآن، اخلاق و آداب » موجود است . در دوره ی امامت او، گامهای بزرگی در تدوین دیدگاههای شیعه در رشتههای گوناگون « اخلاق، فقه، کلام، تفسیر و...» برداشته شد.
امام جمعه ی موقت شهرستان شوش سپس به مظلومین امام محمد باقر(ع) اشاره کرد و اظهار داشت : با توجه به این که به خوبی از معلومات این امام همام استفاده نمی شد به طوری که اهالی مدینه سئوالات خود را جمع آوری می کردند و در اولین فرصت به قله ی یک کوه می رفتند و از یک راهب می پرسیدند در حالی که می بایست از امام محمد باقر(ع) می پرسیدند چون علم امام نه تنها برای مسلمانان شیعه بسیار مفید بود بلکه برای سایر ادیان نیز ارزشمند و پندآموز بود ، لذا این مظلومین امام محمدباقر(ع) را نشان می دهد .
خطیب موقت نماز جمعه ی شهرستان شوش با توجه به پایه گذاری نهضت علمی جهان اسلام از دوران زندگانی امام محمد باقر (ع) که در دوره امام صادق (ع) به اوج رشد و بالندگی رسید خاطر نشان نمود : پیامبراکرم (ص) به هر امامی یک ماموریت داده است و برای امام محمد باقر (ع) ماموریت پژوهشگری را انتخاب کردند. بر طبق روایات پیامبر (ص) در مورد امام محمد باقر (ع) یبقر العلم بقرا «باقرالعلوم؛ شکافنده علم» را ذکر فرموده است . شکافت علم، پدیده ی تحلیل و تولید است؛ همینطور که زمین را شخم می زنند و تخم می پاشند و آن تخم جوانه می زند، علم هم زمینی است که باید شخم زده شده و بذری کاشته شود تا علم تولید شود. تولید علم از همین یبقر العلم ریشه می گیرد .
وی افزود : قدرت علمی ؛ یکی از انواع اقتدارها است؛ شخصیت علمی امام باقر (ع تا حدی والا و برجسته بود که دانشمندان نزد ایشان احساس کوچکی و حقارت می کردند و این در روایات اشاره شده است. از جمله: "عبدالله بن عطأ" که یکی از شخصیت های برجسته و دانشمندان بزرگ عصر امام محمدباقر(ع) بود، می گوید: «من هرگز دانشمندان اسلام را در هیچ محفل و مجمعی به اندازه محفل محمد بن علی (ع) از نظر علمی حقیر و کوچک ندیدم. من "حکم بن عتیبه" را که در علم و فقه مشهور آفاق بود، دیدم که در خدمت محمد باقر (ع) مانند کودکی در برابر استاد عالی مقام، زانوی ادب بر زمین زده شیفته و مجذوب کلام و شخصیت او گردیده بود.»
حجت الاسلام عفری در ادامه به انحرافاتی که در جامعه زمان امامت امام محمدباقر(ع) رخ داده بود اشاره کرد و گفت : چهار انحراف اساسی « عقیدتی، اخلاقی، سیاسی و اقتصادی» در جامعه رخ داده بود که دین پیامبر (ص) را تهدید می کرد. با این که امام حسین (ع) اصل دین را حفظ کرده بود و حکومت امویان در حال فروپاشی بود ؛ وظیفه ی امام معصوم این است که با منکرات مبارزه کند امام محمد باقر (ع) نیز با تولید علم و شیوه های دیگر این وظیفه ی خطیر را انجام می دادند.
وی در ادامه به چگونگی اتفاق افتادن این رسالت خطیر اشاره کرد و خاطر نشان نمود : امام محمد باقر (ع) تولید علم چهارگانه ای داشتند. خود به خود این انحرافات باعث می شد افرادی که تک تک و چهره به چهره در محضر امام (ع حاضر می شدند، و حضرت امام محمد باقر (ع) آنان را هدایت می کردند. ایشان گاهی با مسیحیان، زندیقان (کسانی که معاد را قبول نداشتند و مادی گرا بودند)، معتزله، جبریه، غلات و ... مناظره می کردند. مبارزه با این نوع انحراف علم کلام را تولید می کند. رشد علم کلام ناشی از برخورد زنده و جدی امام باقر (ع) با این گروه است. همچنین در اخلاق مشکلات عدیده وجود داشت به طوری که وقتی مسلمانان کشوری را فتح می کردند کنیزها و خواننده ها و فرهنگ آنها (از جمله مشورهای ایران و روم) به جامعه اسلامی وارد می شد و دربارها پُرشده بود از لهو و لعب و شراب و فساد؛ از سوی دیگر قدرت اسلام که زیاد می شد، به انحرافات و کبر و غرور سیاست مدارها و صاحبان قدرت می افزود. در مجموع آن، اخلاق جامعه نبوی منحرف شده بود. همزمان با این رویدادها امام باقر (ع) موعظه می فرمودند و مردم را به تعامل و اعتدال وا می داشتند. در سیاست، امام باقر(ع) ، شایسته سالاری را تذکر می دادند و می گفتند حاکمان کنونی غاصب اند و رهبر جامعه اسلامی باید از طرف خدا و پیامبر (ص) مشروعیت داشته و مردم او را به عنوان حاکم شرع بشناسند. همچنین، این که کسب قدرت و معیارهای شایستگی امام و مسلمانان چگونه باید باشد را تشریح می کردند و به همین صورت به تدریج علم و فقه سیاسی و اندیشه و فلسفه اسلامی که همگی جزو علوم انسانی است، تولید می شد. بنابراین، اگر بگوییم امام باقر(ع) پژوهشگاهی تاسیس کردند که امام صادق (ع) آن را به دانشگاه تبدیل کرد، سخن گزافی نیست چرا که وقتی پژوهشی انجام می شود دانشگاه آنها را میان دانشجویان دسته بندی و توزیع می کند.
امام جمعه ی موقت شهرستان شوش در ادامه به دیدگاه ائمه ی اطهار در مورد اشخاص خیر و سخاوتمند اشاره کرد و تصریح نمود : یکی از مهم ترین آموزه های قرآن و اهل بیت (ع) خدمت به مردم و نیازمندان جامعه است . از دیدگاه مکتب حیاتبخش اهل بیت (ع) خدمتگزاری به افراد جامعه، حد و مرزی ندارد و یک دین باور حقیقی در تمام صحنه های زندگی با الهام از رهبران آسمانی خویش می کوشد تا باری را از دوش دیگران بردارد و خدمتی را به بشر ارائه کند ؛ گر چه فرد مخدوم، هم کیش او نباشد، البته خدمت به اهل ایمان اهمیت ویژه ای دارد . امام حسین (ع) با تاکید بر این باور وحیانی می فرماید:«اعلموا ان حوائج الناس الیکم من نعم الله علیکم فلاتملوا النعم فتتحول الی غیرکم /// بدانید نیازمندیهای مردم که به شما مراجعه می کنند از نعمتهای الهی است پس نعمتها را افسرده نسازید ؛ یعنی مبادا با رنجاندن مردم نیازمند کفران نعمت کنید که این وظیفه خدمت رسانی به دیگران محول خواهد شد .»
خطیب موقت نماز جمعه ی شهرستان شوش رسیدن به عاقبت بخیری را دور شدن از زرق و برق دنیا دانست و در این خصوص اظهار داشت : اگر کسی دنیا را مشروط برای رسیدن به آخرت رها کند از مسلمین نیست بلکه آن فردی که از دنیا دل بکند و اسیر زرق و برق دنیا نشود چون مشروط این کار را نکرده و خلوص نیت داشته به عاقبت بخیری خواهد رسید .
وی در بخش پایانی خطبه ی اول به ذبح کردن گوسفند برای عقیقه و یا قربانی اشاره کرد و گفت : با توجه به این که عید سعید قربان را در پیش رو داریم باید در این خصوص توضیحاتی بدهم ؛ اولا هر گونه ذبح برای عقیقه و یا قربانی جز مستحبات است ، شما برای آن عزیزی که از این دنیا رفته واجبات را انجام دهید مثلا اگر « روزه ای به جا نیاورده و یا نمازی نخوانده است » آن پولی که فصد دارید برای آن میت هزینه کنید برایش نماز و روزه را یا خود انجام دهید و یا به کسی واگذار کنید که انجام دهد ؛ از آن گذشته ذبح عقیقه معمولا در هفتمین روز از تولد هر فرد باید انجام شود نه بعد از این که از این دنیا رفت .
وی افزود : برخی می گویند از گوشت عقیقه نباید اهل خانواده بخورند و یا این که استخوان گوسفند ذبح شده برای عقیقه نباید شکسته شود ؛ ما چنین چیزی را نه در احادیث مشاهده کرده ایم و نه در قرآن یا نهج البلاغه . اما نه این که بگویم خوردن گوشت با قاطعیت اشکالی ندارد خیر ـ چون نگفته اند حرام است یا مانع ای ندارد لذا مکروه است پس بهتر است که خورده نشود .
حجت الاسلام عبدالرزاق عفری امام جمعه ی موقت شهرستان شوش در آغاز خطبه ی دوم ضمن توصیه ی خود و نمازگزاران به رعایت تقوای الهی به دعای روز عرفه اشاره کرد و خاطر نشان نمود : سه شنبه 30 مردادماه مصادف است با روز عرفه ، روز دعا و نیایش و بدانید اینقدر دعا کردن مؤثر است که ایزد منان ادعیه ی مختلف برای بندگانش در نظر گرفته ؛ البته هر دعایی جایی دارد و مکانی و دعای روز عرفه هم باید در روز خودش برای آنهایی که نمی توانند به کربلا بروند در یک مسجد و یا صحرایی نظیر یادمان های شهداء دور هم جمع شده و برای « اقتصاد کشور ، بارش باران این نعمت الهی ، سلامتی جامعه ورفع مشکلات حاد در زندگی شخصی نظیر جسمی و روانی » دعا کنیم .و برای استجاب دعاهایمان باید صبور باشیم که آن دعا ها به نحوه احسنت اجابت گردند .
امام جمعه ی موقت شهرستان شوش در ادامه به 26 مردادماه سالروز ورود اولین گروه از آزادگان سرافراز به میهن اسلامی اشاره کرد و اظهار داشت : آزادگان از قشرهای مهم و ارزشمند انقلاب و نظام هستند که هم در میدان جهاد در دوران هشت سال دفاع مقدس و هم در دوران اسارت بعدتا پایان جنگ با استقامت و پایمردی خود نمره ی قبولی گرفتند و سربلند به جامعه برگشتند .
وی افزود : نکته ی مهمی که به عنوان الگو برای تمام جهانیان رقم خود ؛ مقاومت و ایستادگی آزادگلان ما آن هم با تحمل انواع شکنجه های جسمی و روحی توسط نیروهای بعثی در اردوگاه ها بود در حالی وقتی کسی به زندان می رود فقط از این ناراحت است که چرا از خانواده اش دور است و مدت زمانی که باید در زندان بماند مشخص است ، اما اسرای ما علاوه بر تحمل انواع شکنجه ها ؛ اصلا انتظار نداشتند که روزی جنگ به پایان برسد .
عفری در تکمیل سخنان خود گفت : آزادگان با مقاومت ، پایداری و وفاداری خود به « نظام ، انقلاب ، ولایت و امام خمینی(ره) »درس خوبی به ما و جهانیان دادند به طوری که «اکنون تمام نیروهای مقاومت در کشورها مرهون خون شهداء و استقامت آزادگان ایران در دوران اسارت هستند .»
خطیب موقت نماز جمعه ی شهرستان شوش در پایان به مشکلات آزادگان اشاره کرد و عنوان نمود : هر چند آزادگان سرافراز تا کنون توقعی نداشته اند اما مشکلات عدیده ای خصوصا مشکل معیشتی و درمانی را دارند که متأسفانه مورد بی توجهی گقرار گرفته اند .لذا من از مسئولینی که مستقیم با این قشر با ارزش سرو کار دتارند و هم چنین از دیگر مسئولین و حتی مردم می خواهم که به درستی انجام وظیفه نماییم .
شایان ذکر است حاج کاظم ناصری از آزادگان شهرستان شوش به عنوان سخنران پیش از خطبه ها به مناسبت 26 مردادماه 1369 سالروز ورود اولین گروه از آزادگان به میهن اسلامی گفت : از حزب بعث همه به اندازه ی کافی شنیده اید لذا من در یک جمله می گویم حزب بعث پرورش یافته ی بنی امیه بودند و در واقع بی ادب ترین ، قصی القلب ترین و ظالم ترین افسران جهان به نام آنها ثبت شده است .
وی در ادامه به تونل وحشت در اردوگاه های عراق اشاره کرد و تصریح نمود : تونل وحشت و یا مرگ ، عبارتی است که در خاطرات شفاهی و مکتوب که ما اسرا بسیار با آن اشاره می کنیم ؛ در توصیف تونل وحشت باید گفت که تعداد زیادی از سربازان عراقی در دو صف به عرض دومتر و طول 50 متر روبه روی هم می ایستادند؛ سپس اسرا را از این راهرو که دو طرف آن سربازان بعثی ایستاده بودند، عبور می دادند. ساده ترین وسیله ای که در آن لحظه برای زدن در دست داشتند کابل و باتوم بود.سربازان عراقی با هر وسیله ای که در دست داشتند اسرایی را که از این تونل عبور می کردند، می زدند. در این شرایط، اصلاً برای آن ها اهمیت نداشت که این ضربه ها به چه قسمتی از بدن اسرا وارد می شود. هنگام عبور از این تونل، اسرا بسیار مراقب بودند تا ضربه هایی که زده می شود به صورت « به خصوص چشم ؛ سر و خصوص پشت سر» اصابت نکند. زیرا عراقی ها بیشتر در صدد وارد نمودن ضرباتشان به سر و صورت افراد بودند.
این آزاده ی سرافراز شوشی در ادامه به شنیدن خبر رحلت امام خمینی(ره) به عنوان تلخترین خاطره ی دوران اسارت اشاره کرد و تصریح نمود : در حالی که نمی گذاشتند عزاداری داشته باشیم و یا مراسم دعا برپا کنیم و اینها را جرم می دانستند و اگر مشاهده می کردند ؛ پیش نماز و یا مداح را به سخت ترین وضع ممکن شکنجه می دانند ، صبح روزی که امام خمینی(ره) به ملکوت اعلی پیوسته بود از بلندگوهای اردوگاه قرآن پخش می شد تا این که وقتی آمدند و پیام تسلیت رحلت امام خمینی(ره) دادند دیگر قدرت سرپا ایستادن را نداشتیم و خاطره ی تلخ دوم ما در دوران اسارت پذیرفتن قطعنامه 598 بود که اصلا انتظارش را نداشتیم چون ما آمده بودیم یا بجنگیم و یا شهید شویم .
حاج احمد ناصر در پایان به خواسته ی 140 آزاده ی شهرستان شوش اشاره کرد و گفت : به هر شهری که می روی نام آزادگان را بر روی اتوبان ، میدان و یا خیابانی می بینی اما در شهرستان شوش هیچ« میدان ، بلوار ، خیابان ، پارک و حتی پس کوچه ای را به نام آزادگان نخواهی یافت» ، این خواسته را از زمان بازگشت به ایران گفته ایم ولی تا کنون گوش شنوایی پیدا نشده است .
و اما میز خدمتی که به همت ستاد برگزاری نماز جمعه و با همکاری فرمانداری شهرستان شوش چند هفته ای است در شبستان مصلای نماز جمعه از ساعت 12 تا قبل از خطبه های نماز جمعه دایر گردیده خوشبختانه رضایتمندی شهروندان را در بر داشته و امروز روشن رئیس تأمین اجتماعی شعبه ی شوش و خسروی رئیس تأمین اجتماعی منطقه ی صنعتی هفت تپه پاسخگویی سئوالات مردم بودند ؛ اما نکته ای که می خواهم به آن اشاره کنم این است که دیروز در اخبار 20:30 شبکه ی دوم به دایر نمودن میز خدمت در شبستان مصلای نماز جمعه ی شیراز مرکز استان فارس برای اولین بار اشاره شد که قطعا الگو برداری از میز خدمتی است که چند هفته ی متوالی در شهرستان شوش دایر شده ولی در شبکه های سراسری سیما به آن تاکنون اشاره نشده است .