به قلم ـ عباس کرم الهی
پنجشنبه ی هفته ی گذشته در قسمت اول این سلسه مقالات سه قسمتی سخنی با داوطلبین پنجمین دوره ی انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستای شوش داشتیم و امروز می خواهیم با مردم که در روز انتخابات برای یک دوره ی 4 ساله سرنوشت به دست آنها رقم می خورد سخنی بگویم .
اکنون با پشت سر گذاشتن تجربه ای 18 ساله، در آستانه انتخابات پنجمین دوره ی شوراها قرار داریم. صرف نظر از نحوه ی عملکرد و توفیق شوراها در تحقق اهداف آن که پرداختن به آن در این مجال نمی گنجد ، تشکیل شوراها فرصت مبارکی است که می تواند به تحقق مردم سالاری دینی بیانجامد. بر این اساس مردم مقدرات شهر و روستای خویش را به عده ای به عنوان نمایندگان خود می سپارند و از این طریق بر سرنوشت خویش حاکمیت می یابند.این سطح از تأثیرگذاری در امور مردم به وضوح اهمیت جایگاه نمایندگی شورای شهر را نشان می دهد.
از این روست که حضرت امام خمینی(ره) بارها این مهم را متذکر گردیدهاند. ایشان در جایی می فرمایند: "این شوراها تمام مقدرات یک شهرستان دست آنهاست. و اگر خدای نخواسته یک اشخاص فاسد در این شوراها پیدا بشود، ممکن است که شهرستان را، بلکه ایران، بلکه اسلام را به فساد بکشند." تأکیدات صریح حضرت امام راحل و عتاب های رهبر معظم رهبری نسبت به عملکرد شورای اول در برخی از شهر ها و خسارتهای جبران ناپذیر ناشی از بی توجهی عمومی، لزوم مسئولیت پذیری و پرهیز از تکرار تجربه های خسارت بار گذشته را به وضوح نشان میدهد.
صرف نظر از آن چه که غفلت از معنای اخیر و انتخاب بر اساس وابستگی های قومیتی، محله ای و جناحی و یا خاندان ها و فامیل های سرشناس، در تجربه تشکیل شوراهای اسلامی چه صدماتی به بار آورده و چه فرصت های تاریخی تباه شدهاست؛ که پرداختن به آن مجالی دیگر می طلبد اکنون در این مقطع حساس آنچه ضرورت دارد پرهیز از غفلت مجدد از نقش و اهمیت این نهاد تأثیرگذار می باشد. در این برهه حساس که توسط مقام معظم رهبری به پیچ بزرگ تاریخ تعبیر گردیده است، با اندکی سهل انگاری فرصتی دیگر از دست خواهد رفت و هزینه های جدیدی بر نظام تحمیل خواهد شد، همچنان که شده است.
و اما انتخابات شورای اسلامی شهر شوش :
شهروندان شوش ابتدا باید به شوش نگاهی اجمالی داشته باشند و بدانند با 7000 هزار سال تمدن کهن و با عنایت به این که پنجمین شهر مذهبی ایران زمین هستیم ، آیا شهرمان از هر نظر در شأن و منزلت همین دو ظرفیت هست یا نه ؟آیا باز می خواهیم برای انتخاب شورایی 7 نفره از بین 98 داوطلب باز می خواهیم قومی گرایی و آشنا بازی را سر لوحه ی کار خود قرار دهیم ؟ یا این که برای اولین بار قصد آن را داریم تا عزم خود را جزم نموده و شایسته تر ها را برگزینیم ؟
شهروندان ولایتمدار شوش با شما بزرگواران هستم ، آری با شما که سرنوشت چهار سال شوش روز جمعه 29 اردیبهشت به دست شما رقم می خورد ، بدانید که انتخاب اشتباه شما رأی دهندگان می تواند عواقب ناخوشایندی برای شوش داشته باشد . اما اگر از بین داوطلبین افراد « توانمند ، شایسته و با تقوا ئ خدا ترس »را انتخاب کنید که مردم را ملاک عمل خود قرار دهند قطعتً روز به روز شهری آبادتر و زیباتر را خواهیم دید . بدانید وقتی که می خواهید افراد مورد نظر خود را روی برگ رأی بنویسید ، کارنامه و شاخصه های هر داوطلب را مدنظر داشته باشید و بدانید سرنوشت خود و آیندگان را با رأی خود رقم می زنید ، بنابر این با دقت و هوشیاری باید در انتخابات شرکت کرده و عالمانه به کاندیداهای مورد نظرتان رأی دهید .
اگر بخواهیم کارکردهای اصلی شورای شهر را به اختصار بیان نماییم، چنین خواهد بود :
1 ـ سیاست گذاری و برنامه ریزی های بلند مدت و کلان شهری برای دست یابی به شهر اسلامی
2 ـ انتخاب شهردار و حمایت و پشتیبانی از شهرداری در اجرای برنامه ها
3 ـ کنترل و نظارت بر اجرای برنامه های مصوب و هدایت شهرداری در راستای تحقق اهداف
مطابق قانون بخشی از وظایف نمایندگان مردم در شورای شهر از طریق تشکیل کمسیون های تخصصی انجام می گردد. تعداد، عناوین و وظایف کمسیون های تخصصی شوراهای کلان شهر های کشور صرف نظر از کمی تفاوت، تقریبا مشابه می باشد.
ترکیب کمسیون های تخصصی شوراها به صورت کلی به قرار ذیر است:
کمیسیون عمران و حمل و نقل
کمیسیون برنامه و بودجه
کمیسیون فرهنگی ، اجتماعی ، هنری و ورزشی
کمیسیون تلفیق و هماهنگی دستگاهها
کمیسیون شهرسازی معماری
کمسیون سرمایه گذاری
کلیه وظایف سیاستگذاری، برنامه ریزی و نظارتی شوراها از طریق کمیسیون های تخصصی رقم می خورد و هر یک از کمیسیونها می بایست شامل ترکیبی از تخصصهای مرتبط باشند.
با توجه به این که کمیسیون تلفیق عملا نقش هماهنگی بین دستگاه ها را به عهده دارد، فعالیت تخصصی برای آن قابل تصور نیست. از جهتی دیگر کمیسیون سرمایه گذاری نیز به دلیل تشابه وظایف، با کمیسیون برنامه و بودجه قابل جمع می باشد. بدین ترتیب عملا عمده فعالیت های تخصصی شورا متوجه چهار کمیسیون « عمران و حمل و نقل ـ برنامه و بودجه ـ فرهنگی ، اجتماعی ، هنری و ورزشی و شهرسازی معماری » می باشد.
از این رو آن چه که در انجام بهینه امور مرتبط با شورای شهر اهمیت دارد، شکل گیری ترکیب اعضا متناسب با نیازهای تخصصی کمیسیونهاست. چنانکه از کمیسیون های متشکل از افراد غیر متخصص و یا دارای تخصص های نامرتبط نمی توان انتظار فعالیت در خوری را داشت، همچنانکه تا کنون نیز چنین بوده است و عمده وقت شورا مصروف حل اختلافات تاشی از فقدان زبان مشترک فی مابین شهرداری و شورا گردیده است.
بنابر این ضرورت دارد نمایندگان شورای شهر به گونهای انتخاب شوند تا کلیه زمینه و تخصصهای مرتبط در کمیسیون های مذکور تامین گردد.
فهرست زیر می تواند بخشی از نیازهای تخصصی این نهاد مهم را تأمین نماید:
کارشناس امور مذهبی ـ کارشناس جامعه شناسی و علوم اجتماعی ـ کارشناس مسائل فرهنگی و تربیتی ـ کارشناس روان شناسی (روانشناس اجتماعی) ـ کارشناس روزنامه نگاری ـ پزشک و کارشناس بهداشت عمومی ـ کارشناس مرمت و میراث فرهنگی ـ کارشناس حمل و نقل و ترافیک ـ کارشناس عمران (مدیریت ساخت و راه و ترابری) ـ کارشناس مدیریت شهری ـ کارشناس محیط زیست ـ کارشناس شهرسازی ـ کارشناس معماری ـ کارشناس برنامه ریزی شهری ـ کارشناس طراحی شهری ـ کارشناس فضای سبز و محیط زیست ـ کارشناس گرافیک و هنرهای محیطی ـ کارشناس اقتصاد شهری ـ کارشناس مدیریت و سرمایه گذاری ـ کارشناس حسابداری ـ کارشناس حقوق و کارشناس فقه و حقوق اسلامی »
اما توجه به این که ما می توانیم فقط 7 نفر را انتخاب کنیم لذا از بین تخصص های اشاره شده ، اولویت بندی کرده و هفت تخصص مهم و استراتژیک را برگزینیم .
با توجه به ارتقاء آموزش عالی در سال های اخیر شایسته آن است که اعضا دارای تخصص، در رشته های مرتبط باشند. البته نباید فراموش کرد صرف داشتن تخصص و تجربه مرتبط، کافی نبوده و میزان تعهد داوطلبین در اولویت بوده و از اهمیت ویژهای برخوردار است.
رهبر معظم انقلاب با تأکید بر اهمیت این موضوع می فرمایند " در اين انتخابات سعى كنيد در درجهى اوّل انسانهاى مؤمن و با ايمان را انتخاب كنيد. تبليغات دشمنان و پيروان آنها در راستاى كمرنگ كردن ايمان در جامعه است. مىگويند ايمان چيست؟! پاسخ اين است كه اگر ايمان نباشد، لياقت و كارآيى هم بهكار نخواهد آمد. فردى كه لايقتر است اگر ايمان نداشت، بيشتر دزدى مىكند و لطمه مىزند. اگر ايمان داشت، لياقت و عرضه و كاردانىاش براى مردم مفيد خواهد بود. بنابراين مردمان باايمان، بالياقت، كاردان و امين را انتخاب كنيد و مراقب عملكرد آنها باشيد."
حضور جوانان متعهد، پر انرژی و با انگیزه و آشنا به علوم روز در جایگاه نمایندگی شورای شهر می تواند نقش بسزایی در بهبود عملکرد شورا و زندگی روزمره مردم داشته باشد. جوانانی که خود را به اتصال منابع قدرت و ثروت نیالوده اند می توانند جانشینان مناسبی برای کسانی باشند که سال ها در مسند مدیریت شهری تکیه زده اند؛ و عملکرد آنها و گروههای سیاسی حامی شان موجب تضییع حقوق مردم شدهاست.
رهبر معظم انقلاب(حفظه ا...) در تحلیل این موضوع می فرمایند " شوراها در برخى از شهرها كارهاىمفيدى انجام دادند و افراد خوبى در آن شهرها انتخاب شدند. اما در بعضى جاها هم خوب عمل نكردند. عدّهاى از اعضا مرتكب اعمالى شدند كه براى آن شهر مشكلاتى را بهوجود آورد. من اسم اين شهرها را نمىآورم. اعضاى شوراى اين شهرها امتحان خود را بهخوبى پس ندادند..... بعضى از جناحها و گروهها و باندها طورى عمل كردند كه مردم ديگر به معرفى آنها اعتماد نمىكنند."
باشد که با درک اهمیت این جایگاه سرنوشت ساز در آینده انقلاب با هوشیاری و انتخاب اصلح به وظیفه دینی و ملی خویش عمل نماییم. انشاءالله